onsdag 2 juni 2010

Ingen uppvärmning i Antarktis

Enligt en rysk polarforskare, Viktor Venderovich, chef för Rysslands 54:e Antarktisexpedition, har det inte skett någon uppvärmning i Antarktis under den gångna sommaren på södra halvklotet.
Så här ser isen ut vid Antarktis just nu.
"Påståenden om globala uppvärmningsprocesser i Antarktis har ingenting att göra med verkliga fakta," säger han enligt Times of India, som citerar Tass. "Den gångna sommaren vid sydpolen var kall och blåsig, och havsisen smälte inte under hela säsongen. Lufttemperaturen nära Vostokstationen långt in på den Antarktiska kontinenten nådde sedvanliga minus 70 grader under sommaren, och överskred aldrig minus 6-8 grader vid Novolazarevskayastationen," sade han efter att ha tillbringat ett år i Antarktis. "Föregående vinter var anmärkningsvärt svår med snöstormar och snöoväder. Den genomsnittliga temperaturen var 0,5 grader lägre än vanligt, och det var mycket snö," sade han. ”En lätt värmning registrerades endast på Antarktiska halvön, medan resten av kontinenten inte har påverkats av någon global uppvärmning och kommer inte att bli det.”
Aktuella isdata bekräftar Venderocich’s påståenden. Diagrammet ovan visar att det för närvarande finns 8,942 miljoner kvadratkilometer havsis vid Antarktis. Det är 1,035 miljoner kvadratkilometer mer än genomsnittet för åren 1979-2008. Den globala uppvärmningen tycks i alla fall inte påverka temperaturen vid Antarktis.

Relaterade inlägg:
Mer is i Arktis
Myten om smältande isar i Arktis
Global uppvärmning, havsströmmar och Arktis istäcke
Istäcket i Arktis är nu normalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar