söndag 2 februari 2014

Centerns tio tappade sympatisörer

Media – särskilt Dagens Nyheter - har gjort stort väsen av att centern har noterat sitt lägsta resultat på 35 år. Dvs sedan mätningarna inleddes. På 1970-talet noterade centern 25 procent i riksdagsvalet. Nu har man uppmätt 3,1 procent enligt DN/Ipsos i januari. Det var en olycklig timing med centerns kommundagar och Annie Lööf hade svårt att prata bort de låga siffrorna.
Men frågan är hur sanna dessa siffror var. Ipsos hade bara tillfrågat 1 153 personer, varav 36 hade förklarat att de skulle rösta på centern om det var val idag. Om bara tio personer till hade valt centern skulle de precis nå upp till 4-procentsspärren. I så fall hade ingen fäst någon större notis till opinionsundersökningen. Enligt Demoskops januarimätning med ungefär lika många respondenter nådde centern upp till hela 4,5 procent.
Det finns fyra partisympatiundersökningar för januari 2014. Tar man fram ett sammanvägt resultat av dessa undersökningar får man fram följande bild.
Denna sammanställning av partisympatier bygger alltså på nära 7 000 intervjupersoner. Det är mycket små skillnader jämfört med december för alla partier. Alliansen har sammanlagt tappat en procent och de rödgröna ökat i motsvarande grad. Å andra sidan var decembermätningen betydligt säkrare än januarimätningen eftersom scb:s stora novemberundersökning, som bara görs två gånger per år räknades in.
Centern har fortfarande en allvarlig situation med 3,8 procent, men inte fullt lika dålig som enligt DN/Ipsos. Avståndet mellan blocken har ökat sedan december från 11 till 13 procent. Eftersom varken Centern eller KD skulle komma in i riksdagen skiljer det i praktiken drygt 20 procent.
Av de partier som skulle komma in i riksdagen skulle socialdemokraterna och miljöpartiet tillsammans få nära 48 procent. Bara ett par procent från egen majoritet utan vänsterpartiet!
Om å andra sidan centern och KD ökar med några tiondelar vardera och de rödgröna minskar med någon procent blir Sverigedemokraterna vågmästare.
Det krävs alltså en ökning för alliansen med närmare 7 procent på de rödgrönas bekostnad för att nuvarande regering ska kunna sitta kvar. Det är ju en bit men inte alls omöjligt.
Det artar sig att bli ett spännande valår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar