fredag 21 februari 2014

Successionsproblem?

Jag gratulerar prinsessan Madeleine och Chris O'Neill till deras nya dotter. Men är prinsessan Madeleines och Chris O’Neills nyfödda dotter nummer fem i successionsordningen? Det påstår ju hovet. DN redovisar en del förutsättningar här.
De lyckliga föräldrarna
Christopher O'Neill är katolik medan prinsessan Madeleine är protestant. Om den nya prinsessan ska kunna vara tronföljare – i så fall nummer 5 i successionsordningen – måste hon dels vara protestant, dels växa upp i Sverige. Detta eftersom successionordningen från 1809 uttryckligen stadgar, ”att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.”
Den Augsburgska trosbekännelsen lyder så här i det avsnitt som handlar om andra religioner: ”Våra kyrkor … fördöma alla kätterier, som uppkommit i denna punkt, såsom manikéerna, vilka antogo två urprinciper i tillvaron, en god och en ond; likaså valentianerna, arianerna, eunomianerna, muhammedanerna och alla andra dylika.” Om detta har jag skrivit här.
Det är ord och inga visor. Trots att Karl XIV Johan själv varken var uppvuxen inom riket eller protestant. Men kungen har tidigare tillfrågats och meddelade då att han ville behålla skrivningen om religionstillhörigheten. Det är alltså anledningen till att kätteriparagrafen finns kvar i grundlagen. Om detta har jag skrivit här. Den nyfödda prinsessan måste alltså vara beredd att fördöma muhammedaner som kättare om hon ska kvarstå i successionsordningen. Liksom hon måste växa upp i Sverige. Kungahuset kan ju inte gärna bryta mot grundlagen. Men kanske finns inte den otidsenliga monarkin kvar när det eventuellt blir aktuellt.

Uppdatering 2 mars 2014
I en intervju i Sveriges Radios "Studio Ett" frågade reportern om Herman Lindqvist trodde att Madeleine skulle flytta hem nu. Frågan kom på tal eftersom hovet menar att Leonore Lilian Maria, som prinsessan ska heta, behöver gå i svensk skola och uppfostras inom riket för att tillhöra successionsordningen. Då svarar Lindqvist: "Det får vi ju se, det vet vi ju ingenting om. Men om Madeleine är seriös och verkligen vill sitt barns bästa, i svensk historia, så ska hon självklart låta flytta henne till Sverige, annars kan hon ju lika gärna avgå direkt." Detta är naturligtvis helt korrekt uttalande i enlighet med grundlagen.
Men hovexperten Sten Hedman blir upprörd över Herman Lindqvists uttalande: "Det som han säger är måttlöst överdrivet. Madeleine är en prinsessa som är nummer fem för att få överta den svenska tronen. Det är inte hennes problem att flytta hem, utan problemet verkar snarare ligga hos Herman Lindqvist. Jag blir ganska trött på honom," säger Hedman enligt Expressen.
Mycket tyder på att Hovet delar Hedmans uppfattning. Madeleine stängde nämligen ute Herman Lindqvist från en ceremoni i Slottskyrkan, där kungafamiljen firade landets nya prinsessa Leonore  tillsammans med medarbetare vid hovet, vänner och släktingar. Känner de inte till grundlagen, eller struntar de helt enkelt i den?

1 kommentar:

  1. Men herregud, grundlagar är väl inget problem, de ändrar man ju så fort EU-kommissionen hostar...

    SvaraRadera