lördag 8 februari 2014

Stockholm Furniture & Light Fair 2014

På årets möbelmässa är Greenhouse, dvs utställningen för nykläckta formgivare och hantverks- och designskolor, som vanligt det roligaste inslaget. Där blommar fantasin och möbler kan se ut hur som helst. Där välkomnas man av den här rödhåriga damen:
På Nyckelviksskolan på Lidingö har eleverna på trälinjen ägnat 9-10 dagar åt att omforma den traditionella tamburmajoren, den där ställningen herrar hänger sina kavajer, slipsar och byxor på när de går till sängs, så inget ska bli skrynkligt. Det blir organiska eller kantiga former i alla tänkbara färger. Flera av dem kan man verkligen tänka sig att ställa i ett hörn som ren prydnad, och samtidigt med en funktion som klädhängare.
Att skapande är lek visar denna stol av Pontus Svenson som starkt påminner om barndomens trämekano. Den kan givetvis justeras efter den sittandes behov.
Det här skåpet i björk, skapat av Matz Engdahl, sätter myror i huvudet. Hur har han tänkt? Det heter Funktionell/Inte så funktionell och alla spretiga stavar kan byta plats, om man nu tycker det blir mer funktionellt på det viset. Matz önskar sig att mässbesökare flyttar runt stavarna. Lådan underst i skåpet kan säkert brukas på sedvanligt sätt.
Nedanstående byrå, kan göra vem som helst glad. Rund och gullig, nära naturen med sina blomrankor och småfåglar, är skapad av Matilda Dahlquist.
Ute i det stora havet av prylar, kuddar, mönster och rätt mossiga möbler charmas vi ändå av denna bilinspirerade soffa. Men Herregud, måste man fylla den med filtar, plastblommor och vaser? Det är knappt man ser skogen för alla träd, som man brukar säga.
Med trötta steg vandrade vi mot Älvsjö station och missade all nyskapande armatur…
EVA HERNBÄCK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar