fredag 7 februari 2014

Högerpopulistisk Swedish Hall of Fame

En jury har valt ut 12 artister eller grupper till en Swedish Music Hall of Fame. Det hela har en koppling till Abbamuseet på Djurgården. Det är en disparat skara. Några är odiskutabla, som till exempel Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Abba.  Det finns några ytterligare som är svåra att ifrågasätta, till exempel Jan Johansson och Monica Zetterlund.
Hoola Bandoola Band med 4 album.
Det riktigt skandalösa är att det fullständigt självklara proggalternativet helt saknas. Varken Mikael Wiehe, Björn Afzelius eller Hoola Bandoola Band finns med bland det tolv.
Mikael Wiehe med mer än 25 album bakom sig.
Björn Afzelius med omkring 15 album.
Någon riktig vänstermusik platsar tydligen inte i the Swedish Music Hall of Fame. Tyvärr.
Att ta med Nationalteatern, Ebba Grön och diverse andra band och artister men inte någon av dessa är faktiskt ett skämt. Ett dåligt skämt.

2 kommentarer:

  1. Du får väl utforma Alternativ- Hall of Fame.
    Vänsterns svar på Melodifesten kom ju direkt när ABBA var som hetast-Alternativfestivalen.
    Att denna selektering i en Hall of Fame skulle reta många kunde man räkna ut.

    SvaraRadera
  2. Nationalteatern är väl i och för sig vänster så det räcker och blir över, särskilt Ulf Dagebys texter. Och själv tycker jag nog att den politiska proggen var bedövande tråkig och konformistisk, med mobbning av avvikande (Turid) och en elitistisk, obehaglig socialism som ideologisk plattform. Nej tacka vet jag den musikaliska svenska proggen, med spännande band som Samla mammas manna, Kebnekajse och Fläsket brinner. Några av dem hade jag gärna sett i The Hall of Fame.

    SvaraRadera