lördag 10 maj 2014

Lidingö bygger för lite bostäder

Lidingö stad hade planer för 2 500 nya bostäder genom överdäckning av Södra Kungsleden, som skär rätt igenom Torsvik i anslutning till Lidingö centrum. Efter några år av samråd och mangling har projektet bantats till 1 000 bostäder.
Torsviks torg med nya bostäder efter överdäckningen
Detta kritiserades av bland annat finansminister Anders Borg: ”Vi från statens sida måste sätta tryck på alla Stockholmskommuner”, säger Anders Borg till tidningen Metro. ”Det byggs för lite i till exempel Danderyd och Lidingö.”
Stadshusparken i framtiden
Björn Tarras-Wahlberg, företrädare för aktionsgruppen Rädda Lidingö – Bevara Trädgårdsstaden skrev då ett öppet brev till finansminister Anders Borg om Lidingö och regeringens ansvar för bostadsbristen. Där argumenterar han för att bostadsbristen i Stockholm inte är kommunernas fel, utan felet ligger hos nuvarande och tidigare regeringar. Enligt Tarras-Wahlberg beror bristen på hyresregleringen, flyttskatten som minskat rörligheten på bostadsmarknaden och förbudet att hyra ut bostadsrätter i andra hand.
Det enda relevanta i sammanhanget är ”flyttskatten”. Genom att sänka fastighetsskatten och i stället dra in reavinstskatt i samband med flyttningar är ett idiotiskt system, som verkligen minskat rörligheten. Men jag är inte säker på att Tarras-Wahlberg verkligen vill höja fastighetsskatten. Det finns inget förbud mot att hyra ut bostadsrätter. Men inget av detta påverkar ju antalet bostäder. Och hyresregleringen innebär inget hinder mot att bygga bostadsrätter, bara kommunerna gör detaljplaner. Det är ju det Björn Tarras-Wahlberg vill stoppa.
Sen kommer en lång klagosång över den kommunala skatteutjämningen, trafikstockningar, hur fruktansvärt tätbebyggd kommunen redan är, hur stort socialt ansvar kommunen redan har tagit och så vidare. Allt typiska undanflykter från dem som gärna ser att man bygger någon annanstans, ”bara inte där jag bor”.
Ja, just det. Här i Torsvik bor Björn Tarras-Wahlberg själv.
Men vad menar han egentligen med att säga att ”koncentrationen på Stockholm riskerar dessvärre att utarma glesbygden”. Antyder han att vi ska begränsa invandringen, barnafödandet eller den fria rörligheten inom Sverige, de tre faktorer som innebär att vi blir 35 000 fler invånare i Stockholm varje år. Utveckla gärna detta resonemang, Björn Tarras-Wahlberg, om det verkligen är så du menar?

1 kommentar:

  1. Begränsa eller underlätta-välj själv!
    Det har vissa grannkommuner gjort.
    För vi har väl ett val?
    Eller skall samhällsutvecklingen inte styras av demokratiska beslut längre?

    SvaraRadera