tisdag 27 maj 2014

Miljöpartiet klar vinnare på Kvarnberget

Europavalet på Kvarnberget på Södermalm gav solklar vänstermajoritet. Miljöpartiet blev klart största parti med 28,6 procent av rösterna med Feministiskt Initiativ på andra plats med drygt 18 procent.

Fördelning på partierna
Om det hade varit riksdagsval hade Socialdemokraterna, vänstern, miljöpartiet och Feministiskt initiativ hade enkelt klarat riksdagsmajoriteten med drygt 65 procent mot alliansens 27,5. Ja, alliansen skulle ju bara få 22,3 procent, eftersom varken centern eller kd skulle klara 4-procentsspärren.
Kvarnberget ligger i valdistriktet Maria 12
Centern och Kd har inte mycket stöd på Kvarnberget, bara 3,1 respektive 2,1 procent av rösterna. Tyvärr klamrade sig Sverigedemokraterna klamrat sig kvar med drygt 4 procent. Socialdemokraterna fick bara 11,7 procent och Moderaterna blev bara femte största parti, något mindre än folkpartiet.
Fördelning mellan blocken på Kvarnberget
Om hela Sverige röstar som vi på Kvarnberget i riksdagsvalet i höst kommer Åsa Romson att bli ny statsminister med Gustav Fridolin som finansminister. Faktum är att det skulle räcka för Mp att liera sig med antingen Feministiskt initiativ eller med Socialdemokraterna och vänsterpartiet för att regera med egen majoritet. Men kanske tryggast med alla fyra partierna. Jonas Sjöstedt kunde bli socialminister och förbjuda vinster i välfärden, och Gudrun Schyman arbetsmarknadsminister och lagstifta om lika lön mellan kvinnor och män och könskvotering av bolagsstyrelser. Isabella Lövin kunde tas hem från Bryssel för att fixa miljön. Vad skulle Stefan Löfven ta hand om? Kanske kommunikationerna.

2 kommentarer:

 1. Kvarnberget-ett utmärkt läge för en vindsnurra! Bara bygg!
  SD brukar vara stora i områden nära utanförskapsområden.
  Söder är väl rätt segregerat numera. Arbetarna flyttade söderut.

  SvaraRadera
 2. Jag ser fram emot att se Gudrun Schyman försöka lagstifta om lika lön mellan kvinnor och män:
  Kvinna på anställningsintervju: Jag hade tänkt mig 43000 kr.
  Anställare: Ledsen, du är helt klart värd det men jag kan inte gå högre än 41000 för det har vår högst betalde man. Lex Gudrun, du vet.
  Kvinna (emigrerar till USA).
  ;-)

  SvaraRadera