måndag 26 maj 2014

Stark vänstervind i det svenska EU-valet

EU-valet blev stor succé för framförallt miljöpartiet, som blev näst största parti och Feministiskt initiativ, som kom in i EU-parlamentet. Att även Sverigedemokraterna kom in var nog mera väntat.
Nej, jag hade fel. Det var inte bättre att väga samman de tre senaste prognoserna för EU-valet. Jag hade i genomsnitt 1,3 procentenheter fel på de nio partier som fick mandat i EU-valet. Novus prognos, dagen före valdagen, hade bara 1,0 procentenhet fel. Sämst var dock Sifo med hela 1,9 procentenhet fel. Mest fel hade prognosinstituten på moderaterna. Alla tre hade överskattat resultatet, Sifo med hela 4,5 procent. Alla hade också underskattat Sverigedemokraterna.
Beträffande mandatfördelningen stämde nästan min egen sammanvägda prognos. Socialdemokraterna fick ett mandat mer och vänsterpartiet ett mandat mindre. Det hade jag också öppnat för, eftersom det var mycket jämnt, dem emellan.
Totalt sett var det en stark vänstervind. Skulle utfallet i riksdagsvalet bli likadant som i Eu-valet skulle vi få en ny regering med egen majoritet på 51,3 procent för de fyra partierna s, mp, v och fi. Övervikten gentemot den borgerliga alliansen skulle vara hela 15,2 procent, trots att såväl centern som kd skulle vara kvar i riksdagen.
Alla opinionsinstitut gjorde hyfsade prognoser för detta. Man kan alltså gissa att de relativt stora förskjutningar som ägde rum i slutskedet i huvudsak skedde inom de båda blocken och inte mellan dem. Moderaterna tappade alltså till framförallt centern och kd. Socialdemokraterna tappade till miljöpartiet och vänsterpartiet till Fi. Sverigedemokraternas uppgång kan ha skett på bekostnad av såväl moderaterna som socialdemokraterna. Det är inte säkert att samma förskjutningar sker i riksdagsvalet, då regeringsmakten står på spel.


Uppdatering den 26 maj
Jag hade visserligen inte bäst prognos för EU-valet. Men jag hade i alla fall inte en så dålig sammanvägd prognos som SOM-institutet presenterade i lördagens DN, dagen före EU-valet. De hade i genomsnitt 2,4 procentenheter fel för de partier som fick mandat. Mest fel blev det för moderaterna, som SOMI trodde skulle få 19 procent, men bara fick 13,6 procent. SOMI trodde socialdemokraterna skulle få 28,5 procent men de fick alltså bara 24,4. De trodde inte heller att Fi skulle nå 4-procventspärren. Det var alltså en riktigt usel prognos från SOM-institutet.
Inte ens vallokalsundersökningen Valu klarade sig särskilt bra. Mest fel blev det för Sverigedemokraterna, vars resultat underskattades med nästan 3 procent, medan miljöpartiets och vänsterpartiets resultat överskattades enligt DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar