måndag 26 maj 2014

Dagens Nyheter har blivit Gårdagens Nyheter - kanske världens mest inaktuella morgontidning

I alla fall för oss på Gotland. Jag har varit prenumerant på Dagens Nyheter sedan 1967 och jag vill fortsätta att läsa tidningen. Papperstidningen alltså. Jag vill inte ha den digitala versionen, annat än som nödlösning. Jag tycker inte om att läsa tidningen i datorn.  Jag har prövat. Under flera år har jag bott och arbetat utomlands och då har jag i stort sett dagligen skummat DN på nätet, främst för nyheter hemifrån. Sen har jag läst annat. I Indien har jag läst Times of India eller någon annan utmärkt papperstidning med såväl världsnyheter som lokala nyheter.
DN lanserades 2011 med sin nya tredelning 
Papperstidningen DN lever ett långt liv hemma. Jag läser den till frukost under kanske 1-2 timmar, men vissa artiklar blir inte lästa då utan senare under dagen eller kanske nästa dag. Någon tidning kan behållas i flera dagar när jag vill gå tillbaka till en intressant artikel senare. Papperstidningen har varaktighet.
Så här är det alltså i Stockholm, men inte när vi är på Gotland. Inte nu längre. Förut kom DN i brevlådan klockan 6 på morgonen tillsammans med lokaltidningen GT, sex dagar i veckan. Denna utmärkta distributionsform har avskaffats i år av ekonomiska skäl. Ändå gick DN med 100 miljoner kronor i vinst förra året. Vad jag vet så har vinsten genererats av papperstidningen, inte av den digitala tidningen. Hur stor blir vinsten i år?
Nu får vi i stället tidningen med posten på eftermiddagen, fem dagar i veckan. På måndagarna kommer tre tidningar på en gång. Måndagens morgontidning som redan är en kvällstidning,  Söndagens morgontidning som redan är en dagenefterkvällstidning samt lördagens morgontidning som nu är en tvådagarefterkvällstidning. Alla med gamla nyheter.
När vi är på Gotland under kortare perioder har vi uppehåll i prenumerationen och köper lösnummer i stället. Märkligt nog har DN ransonerat lösnummerförsäljningen, till ett begränsat  antal försäljningsställen. ”Vi får tyvärr inte sälja Dagens Nyheter” har vi hört ett flertal handlare beklaga sig över på ön. Det är numera faktiskt mycket lättare att hitta Svenska Dagbladet än Dagens Nyheter i butikerna.
Dagens Nyheter kostar ca 300 kronor per månad om man bor i Stockholm. På Gotland kostar tidningen hela 400 kronor per månad. En digital prenumeration kostar däremot bara ca 200 kronor per månad. Att köpa tidningen i lösnummer kostar ca 800 kronor per månad. Men om man gör uppehåll i tidningen en kortare period får man inget avdrag, ”eftersom man ändå har tillgång till den digitala tidningen”. Papperstidningen är alltså värd dubbelt så mycket som den digitala prenumerationen på Gotland, men den är alltså inte värd ett öre, om man vill göra ett uppehåll.
Att göra uppehåll i prenumerationen för att i stället köpa lösnummer kan alltså bli riktigt dyrbart, förutom att man kanske måste köra långt med bil till närmaste försäljningsställe.
I dag på eftermiddagen fick vi som vanligt måndagens DN i brevlådan på östra Gotland. Samt söndagens och lördagens.  Den nyhet som just nu speglas i alla medier, det omvälvande resultatet i EU-valet, inte bara i Sverige utan också i Europa, nämns inte med ett ord i tidningen. Jo, förlåt, i en liten ruta på sid 2, får man reda på att ”Allt om EU-valet hittar du på DN.se! Sveriges mest initierade valbevakning.” Alltså!
I en tidning som vi får klockan två på eftermiddagen. Detta efter att vi har följt valvakan i SVT i går kväll, och hört alla nyhetssändningar i radion hela dagen. När vi nu på kvällen följer alla fördjupningar i SVT Rapport och Agenda får vi ändå vänta på att läsa ”Sveriges mest initierade valbevakning” i morgondagens DN, som kommer i brevlådan på eftermiddagen drygt 40 timmar efter det att valet avslutats! Varför får vi en tidig upplaga till Gotland när den ändå distribueras så sent att det hade gått snabbare med åsna.
Allt tyder på att DN helst vill mobba ut oss läsare på Gotland (och kanske andra delar av Sverige) så att de helt kan lägga ned distributionen av papperstidningen här. DN har (hade) drygt 1 000 prenumeranter på Gotland vintertid. På sommaren är det ungefär 3 000 prenumeranter. Flera mångåriga DN-läsare jag känner har numera bara den digitala prenumerationen på läsplattan eller datorn. Andra vill som vi ha just papperstidningen. De är för det mesta urförbannade på DN nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar