lördag 5 september 2009

Inte bara jag gillar Hornsgatan



Joanna Drevinger på Svenska Dagbladet tillhör oss som gillar Hornsgatan. Hennes krönika i dagens SvD Magasinet är en hyllning till denna stökiga men charmiga gata. Hon bor på Hornsgatan i närheten av Mariatorget som också är hennes trädgård och på Hornsgatan har hon sina favoritställen. På nattygsbordet ligger Ernst Brunners nya bok som heter just Hornsgatan. Andra som skrivit om gatan är Klas Östergren i Gentlemän och Stieg Larsson i Milleniumtrilogin. Mikael Blomqvist bor ju på Bellmansgatan några kvarter från Hornsgatspuckeln.
Ernst Brunner ligger också på mitt nattygsbord och jag gillar den hemtrevliga gatan. Att många gärna vill bo där trots dålig luft och trafikbuller vittnar de höga bostadsrättspriserna om. Mellan 45 000 och 55 000 kronor per kvadratmeter är man beredd att betala för att bo här, trots att det går att få en bostad till mindre än halva priset en halvtimmes tunnelbaneresa längre bort med friskare luft.
Men faktum är att denna attraktiva stadsmiljö egentligen är förbjuden i lag. De ändå rätt måttliga trafikmängder som finns på gatan orsakar tillsammans med gatans ringa bredd och det slutna gaturummet med höga hus på båda sidor bullernivåer utomhus och partikelhalter i luften som överskrider gällande miljökvalitetsnormer. Det spelar mindre roll att det inomhus går att skydda sig mot för högt buller och att ventilationen går attt ordna från baksidan på husen. Det krävs i princip att man gör avsteg från regelverket för att få tillstånd att bygga ett nytt bostadshus vid en gata som liknar Hornsgatan. Vi borde få ett annat regelverk som tillåter oss att bygga nya gator som liknar Hornsgatan och andra innerstadsgator. Det är där folk vill bo, promerera, fika och bara vara. Jag vill uppmana Boverket, regering och riksdag: Tillåt Hornsgatan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar