fredag 16 januari 2015

Mönsterglad designmässa i Älvsjö

Mycket mönster och färger, dessutom smaker och dofter i överflöd. Årets designmässa Formex  14/1 -17/1 2015 frossar i glada mönster och starka färger. Ut med det avskalat vita och in med färgglada traditionella mönster i ny tappning. Alternativt kraftfulla färger utan hämningar.
Marianne Davidsson, Gladeholm Design, skapar nytt med gamla korsstygnsmönster.
Tyger och ljusstakar i starka, fräcka färger från Remover.
Över 800 utställare, återigen rekord, och tre salar fulla med prylar. Det gäller att prioritera. Sal B var definitivt roligast, med unga designers och huvudsakligen smakfulla ting för en vackrare vardag. I de övriga var det mycket leksaker, gratulationskort, plastblommor och presentprylar samt tunga trista möbler.
Inte så nytt, tungt, överbelastat… En orientalisk trädgårdsdröm? Så kan det också se ut på designmässan.
Ny variant av gåsöga i linne och broderad åttabladsstjärna på pappersservetter är lite typiskt: tradition, men i nya versioner och andra material. Så är ett av mässans teman också Nordic Folk. Växbo Lin vann kanske just därför priset Formex Formidabel, Folkets val, för sin kollektion Åkerlapp, som har båda ingredienserna: linne och gåsöga.
Växbo Lin, en liten fabrik i Hälsingland, tillverkar textilier i lin med traditionella metoder och mönster.
Även Klässbols Linneväveri presenterar gåsögon i lätt omgjord form och sju olika färger av Margot Barolo och Ulrika Mårtensson. Stora och små romber om vartannat, regelbundet och ändå inte.
Nåt nytt är det, men exakt vad???
Erika Tubbin, Trasslig Design, visar sina glada mönster från fjäll, skog och åker: kossor, renar, traktorer och en massa stiliserade växtbilder. Ett strecktrassel återkommer i många olika varianter  – det är hennes signum.
Fina mönster från skog och landsbygd på brickor, underlägg och textilier.
Känsla av hav och skärgård finns i allt från Utklippan Design. Årets nya mönster är fullt av ljuvliga maneter.
Anne Andersson på Utklippan har fått till ett mer organiskt mönster i år.
Andra jobbar mer kantigt med bokstäver och raka linjer, som Maria Holmer Dahlgren, Metagram Art. Även dessa gladlynta tryck blir till brickor. Hur många brickor behöver en svensk i sitt kök, tro?
Många brickor blir det på en formmässa, frestande färgklickar för köket.
Sen är det mattor och kuddar i massor, förstås. Plastmattor som bär med sig trasmattans mönster och struktur, som faktiskt andas tradition de också, tillverkas av Formverket, design Barbro Tryberg Boberg. Mycket barnvänliga, eller snarare föräldravänliga…
Gamla ränder samt nya rutor och trianglar i plast gör kök och hall mer kladdvänliga. Bara att spola av vid behov.
Kuddar, kuddar kuddar… Underbart att blanda färger och mönster och sedan sprida ut i hemmet. Mys mys mys…
I svarta o grå toner,                                      i blå toner                                        
...och i gröna.
Lisa Torikka skapar kuddar av den egna konsten. Hon arbetar med textilfärger och kan göra färgskalan i enlighet med beställning.
Lisa Torikka med egen konst för vägg och kuddar.
Sen finns det alltid de som tacklar vardagens problem med fiffiga lösningar. Kylklamp i lunchboxens lock håller maten kall utan extra förpackning i form av kylväska. Glada färger gör inte idén sämre. Frozzypack heter Carolina Sundbergs smarta lunchlåda.
En vägg full av lunchboxar – varsågod och välj din favoritfärg.
Några få möbler som känns lite extra kul fanns ju också i sal B, exempelvis Hylla ”på G”, en enkel skapelse av massiv ek eller björk, lite japansk i uttrycket. G&J Design tillverkar denna enkla form som kan användas som sängbord, bokhylla, hatthylla med mera.
Häng den på den höjd som passar… G heter den till vänster, J den till höger.
En enkel pall som kan tas isär och med sits av Carraramarmor kostar skjortan men väckte habegär. Lite hård utan kudde, förstås, men snygg och praktisk. Drygt 5 000 kronor får man punga ut med för så gediget så hantverk.
Nästan klassisk, inga skruvar, från Aparentment. TonBuret heter den.

EVA HERNBÄCK
Gästskribent

1 kommentar:

 1. Hej Göran, eller om det är Eva Hernbäck som skrivit inlägget om Formexmässan.
  Blev tipsad om din blogg häromdagen.
  Kul att du/ni gillar vår hylla som sen mässan blivit ett hyllkoncept med nytillskottet "small" för badrum med fästkuddar eller annat behov varhelst i hemmet. Kommer i höst och förutom i björk/ek i ett antal olika fräscha kulörer. Kolla gärna hemsidan gochjdesign.com
  Sommarhälsningar
  Janne

  SvaraRadera