Vi fastnade genast för den läckra ultramarina samlingen stolar, med samma namn, ”Ultramarine”, av flygplans-plywood och svartmålat stålrör. Materialet var utgångspunkten för arbetet, som eleverna vid Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, fullföljde på endast en och en halv månad. Då ingick den eleganta uppställningen på mässan och en lika elegant broschyr där varje stol presenteras i blått på svart.
Alla stolar har provsuttits av projektledaren och fungerar, intygar Ariane Relander, även om man ibland kan undra:
T.v. Canneloni från sidan, av Fanni Suvila. T.h. Levity av Zsuzsanna Horvath, bakom Taipuva av Joel Klementi.
The Tomorrow Collective, ett projekt vid Lunds Universitet, presenterade framtidens mat-lösningar. Här gäller det att odla sin mat själv och ta väl vara på den, för framtiden kommer att bli tuff. Ett exempel: Juliana de Filippis har tänkt på hur bröd förvaras bäst i kärl av bränd lera, så att det andas och inte möglar.
”Nest” – en brödburk av lera med trälock som samtidigt är skärbräda.
Ett annat projekt hette Understanding. Lotta Johansson lyste med en matta inspirerad av Göran Thunströms dikt ”Gläntan”. Hon vill skapa en stämning av skog och solglimtar.
Naturen inspirerar till dikter, som inspirerar till mattor…
Jonathan Svenfors från Finland gjorde en underbar bokhylla av ek, hyllor sammahållna av läderremmar, en spännande skapelse med olika stora rum för böcker och annat – väldigt fantasifullt och kul.
Visst vill man ha en sådan hylla i arbetsrummet, eller var som helst.
Landsmannen Kristian Lagerroos hade en variant av ask som också platsar i alla rum – för böcker som behöver en hylla tills vidare… Vilken ordning man skulle få på bokhögarna!!! Förebilden var en obelisk.
Dessutom trummade Kristian Lagerroos fram en melodi med fingrarna som dansade över hyllorna… Alla hade de varsin ton.
De unga möbelkreatörerna arbetar gärna i trä. Julia K. Persson använde 319 meter list som hon sågade till 644 stavar av olika längd. Av dessa byggde hon upp en anatomisk sittmöbel som är både tung och svår att tillverka, det medger hon själv. Men skojig och frestande att slå sig ner i.
Mycket materialåtgång, mycket arbete, men fascinerande.
En del jobbar hellre i textil, till exempel Essy Winnerholt som med hjälp av barndomens minnen skapar tyger och föremål i samisk tradition. Norrland heter denna bonad som innehåller enbart grundfärger både i väv och tryck.
Minnen från solen som aldrig går ner ligger i denna väggbonad.
Möbelbutiken Asplunds slog till med otroligt vackra mattor med naturmotiv. Naturromantik som inte går att motstå.
Kan detta också vara Norrland? ICE av Mattias Stenberg
Andra material finner vi snart också bland de mer etablerade utställarna: Stina Lindholm från Boge på Gotland överraskar med moderniteter som en underbart mjuk äggliknande sittpall med uttag där man kan ladda sin mobil, surfplatta eller dator. Heter Elipse och finns i tre gråa toner.
Varsågod och sitt och ladda…
Och vem kan motstå en bänk med inbyggd värme, endera vattenburen eller via el? Trettio grader mot baken gör att man bara vill sitta kvar.
Ser hårt ut, men Warmup ser till att snö och fukt försvinner.
Snygga hyllor gör hon också, Stina Lindholm. Trädgårdshyllan Spira med sina små planteringslådor har hon utvecklat. Kan sammanfogas på olika sätt, har blivit lite bredare.
Betonglådor som kan flyttas omkring och fyllas med skiftande grönska.
Ett mångårigt samarbete mellan betong och textil gör att Stina Lindholm delar monter med textilaren Barbro Lomakka – en stram historia i grått, vitt och svart. Även Lomakka har sin bas på Gotland, men dessa dagar ställer hon ut på Sidenväveriet på Söder i Stockholm – en relevant och vacker gammal miljö för hennes grafiska kreationer.
Ylle och plast bildar stram och kraftfull kontrast.
Åter till träet. Matti Klenell har gjort den flyttbara bokhyllan Truck, med stadiga handtag i ena änden och två små hjul i den andra. Man kan ta med sig böckerna till det rum där man vistas – alla dem man behöver för tillfället. Man slipper ha högar överallt i lägenheten. Den påminner rätt mycket om en engelsk trädgårdsbänk som man ensam kan rulla runt i trädgården – för att följa med solen eller byta utsikt. Kul innovation hursomhelst.
Lyft och rulla – man klarar det själv även om den är fylld med böcker.
Matt-och golvfirman NTK hade en snygg trätavla med ojämnt placerad träkubb, ett avsteg från den vanliga produktionen. Snyggt i sin enkelhet. Dessutom består den av återanvänt trä från rivna hus och broar.
Inget bra golv, men snyggt på väggen.
Gulliga barnmöbler från Storbritannien visades av 10Kids Design. Denna säng med inbyggda bokhyllor kan delas upp och göras om till två sängar eller en säng med läxplats. En trygg kokong för lek, läsning och sömn.
Gullig våningssäng med runda former.
Trä, ja. Här var det snickeritradition. Sylvia Nilsson säljer egentligen dörrar åt Dooria, men farfars gamla snickarbänk vill hon ha med sig på jobbet. För att tydliggöra att dörrtillverkaren arbetar med traditionella metoder, samt för att hedra farfar och hans gärning.Vi slutar som vi började – med en stol. Är den stol eller konst? Det är frågan. Den är i alla fall säker att sitta på, fast det är svårt att tro. Skev på varje punkt, ändå starkare än en vanlig stol, hävdade Frama, utställaren från Danmark. Design av B. Fex.
9.5° skapades redan 2009, står mest på museer.
EVA HERNBÄCKGästskribent
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar