söndag 27 september 2009

Tum och inch

Metersystemet introducerades som måttsystem under Franska revolutionen. Det är mer än 200 år sedan. I Sverige infördes metersystemet officiellt den 22 november 1878, för mer än 100 år sedan. Men när man ska köpa en dator eller TV måste man ändå försöka räkna ut hur stor en 15” laptop är och om en 42” platt-TV får plats på bokhyllan. Längdenheten tum har förr haft varierande definitioner vanligtvis från tumspetsen till mellanleden. Mera exakt har den svenska längdenheten tum definierats som en svensk verktum lika med 1/12 fot eller 24,74 mm, senare ersatt av decimaltum lika med 1/10 fot eller 29,69 mm. På brädgårdarna mätte man virke i engelska tum, inch, som är 25,4 mm. Numera har man lyckligtvis övergett dessa tummått på brädgårdarna.
Tyvärr har inte metersystemet slagit igenom i engelskspråkiga länder, där man fortfarande använder enheter som foot, inch, stone och gallon i alla möjliga sammanhang, för att inte tala om grader Fahrenheit. Innebörden av dessa enheter kan dessutom skilja sig mellan länder. Det är till exempel omkring 20 procent skillnad mellan en engelsk gallon och en amerikansk gallon. Men kan någon förklara varför man i Sverige envisas med att ange mått på datorers och tv-apparaters skärmar i tum?
Även här är det frågan om engelska inch. Men man mäter inte längd och bredd på dator- och TV-skärmar utan diagonalen. Men för användaren är diagonalmåttet oftast fullständigt ointressant. Det är längd- och breddmått man vill känna till. Eftersom förhållandet mellan längd och bredd varierar innebär det att tum-måttet inte heller ger en entydig beskrivning av skärmens storlek. Proportionerna kan vara till exempel 4:3 eller 16:9, vilket ger olika längd och bredd för samma diagonalmått. För att räkna ut längd och bredd behöver man alltså ställa upp ett ekvationssystem, där man använder Pythagoras’ sats. Exempel:
Om man vet att diagonalen är 42" och att det är en 16:9-tv blir ekvationen:

lxb är alltså 36,6x20,6.
Vore det inte enklare att ange dessa mått direkt? Vad säger Konsumentverket? Vore det inte på sin plats med lite lagstiftning som förbjuder användandet av obegripliga mått när man saluför varor, som till exempel tum för datorer och TV och fot för segelbåtar? Kanske EU borde ingripa?

2 kommentarer:

  1. Måste man vara matematiker eller...

    SvaraRadera
  2. Nästan rätt. Om man skickar in 42 TUM så kan man inte få ut 36,6 resp 20,6 CENTIMETER. Annars var det perfekt att få fatt i formeln. Man måste alltså först räkna om 42 till cm för att svaret skall bli i cm. Eller så behåller man tum rakt igenom och räknar om l och b till cm efteråt.

    SvaraRadera