torsdag 8 oktober 2009

Dålig kunskap om Antarktis is

Susanna Baltscheffsky skrev i Svenska Dagbladet häromdagen att nya undersökningar med hjälp av satellit visar att inlandsisarna på bland annat Västantarktis tunnas ut snabbare än vad som varit känt. Det är den brittiska vetenskapstidskriften Nature som presenterar en studie på detta tema. Forskare är enligt artikeln oroliga för att delar av Västantarktis kollapsar. Därför studeras frågan intensivt nu inför att IPCC förbereder sin nya rapport till 2013, kommenterar Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet. Men det finns ett stort problem med den brittiska studien, anser han. Mätserien är för kort. Lasermätningar har bara gjorts i drygt tio år och det är svårt med en så kort tidsserie att säga att det beror på klimatet. Det finns en lång kedja av orsaker, betonar Per Holmlund. Men det är ett faktum att vattenmassorna som når Västantarktis isar är varmare nu, och att luften är två–tre grader varmare. ”Man ska komma ihåg att det var varmare än i dag mellan de två senaste istiderna, och då kollapsade inte Västantarktis. Så det är inte självklart att det kommer att hända, men vi bör vara lite skraja”, säger Per Holmlund. ”Kunskapen om den typen av avsmältning är dålig”, skriver artikelns huvudförfattare Hamish Pritchard själv i ett pressmeddelande, vilket möjligen bekräftas bara några dagar senare. Då publicerades nämligen en annan studie i Geophysical Research Letters som tvärtom innebär att sommaren 2008-2009 medförde en “rekordlåg” avsmältning av havsisen runt Antarktis. Den absolut minsta avsmältningen sedan de satellitbaserade mätningarna infördes 1980 inträffade nämligen under sommaren 2008-2009, vilket också framgår av följande diagram.

Forskarnas besked är inte alldeles entydiga, men att isen vid Antarktis har större utbredning än tidigare har jag rapporterat om redan tidigare.

1 kommentar:

  1. Ja klimatet är komplext och vi människor har ganska svårt att förhålla oss till de tidsskalor som klimatförändrigar sker i. Nedan är en artikel som en f.d kollega till mig som handlar om orkanaktiviteten i Atlanten under några år. Enligt den är den förhöjda aktiviteten som vi ser idag en återgång till "normala" förhållanden. http://www.nature.com/nature/journal/v447/n7145/abs/nature05895.html

    SvaraRadera