söndag 25 oktober 2009

Vintertid igen

I år, 2009, går vi över till vintertid igen den 25 oktober kl 03.00 på natten då vi ställer tillbaka klockan till 02.00.
Lördag den 24 oktober:
Soluppgång 7:48
Solnedgång 17:16
Det är ljust 9 timmar och 28 minuter. Om vi stiger upp kl 7 får vi vänta på ljuset i 48 minuter. Men om vi lägger oss kl 22 har det redan varit mörkt i 4 timmar och 44 minuter. Om man slutar skolan kl 16 har man i alla fall en dryg timme kvar när det är ljust.
Söndag den 25 oktober:
Soluppgång 6:50
Solnedgång 16:13
Det är ljust 9 timmar och 23 minuter. Om vi stiger upp kl 7 är det redan ljust, i alla fall i nästan en vecka till. Men när vi lägger oss kl 22 har det redan varit mörkt i 5 timmar och 47 minuter. Om man slutar skolan kl 16 har man några minuter kvar innan solen går ner, i några dagar till.
Pest eller kolera, vad är värst?
Jordens belysning vid vintersolståndet.
Det vi kan se fram emot är allt mörkare dagar fram till den 21 december kl 17.47 då vintersolståndet inträffar. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp då. Sen börjar dagarna bli ljusare igen och vi kan börja räkna dagarna till det blir sommartid igen den 28 mars 2010.
Själv är jag inte omedelbart berörd av detta, eftersom jag befinner mig i Indien. Här är det nu ljusare än i Sverige. Indien har samma tid året om, och dessutom i hela landet, trots att det är ganska stort. I stort sett motsvarar avståndet mellan den västligaste till den östligaste delen två tidszoner. Vi är just nu 4½ timme före er hemma i Svedala, i går var vi bara 3½ timme före. Det är därför jag kan publicera bloggar innan ni vaknar.
Tidszoner
Tidszonerna är för övrigt inte helt logiska. De bestäms av varje land för sig och är alltså inte av naturen givna. Hela väldiga Kina har en enda tidszon, trots att det borde ha tre. Av kartan framgår att t ex Frankrike och Spanien borde ha samma tid som Storbritannien (dvs GMT). Det är antagligen en principsak i Frankrike att vara annorlunda än England. Island har GMT men borde ha GMT+1. Sudan ligger rakt söder om Egypten men ligger ändå i olika tidszoner. Ryssland har hela nio tidszoner, från GMT-3 till GMT-12. När jag åkte Transsibiriska järnvägen visade det sig att man där tillämpade Moskvatid hela vägen. Om man ville följa med i tidtabellen för att veta var tåget stannade var det säkrast att inte ställa om klockan alls. Det blev mer och mer problematiskt att kombinera detta med sömn och måltider på något så när normala tider på dygnet. Resan till Stilla havet tog ju närmare en vecka. Men det är en annan historia.

2 kommentarer:

  1. Här kan man kolla hur går det irl med solen
    http://24timezones.com/map.htm

    SvaraRadera