fredag 5 februari 2010

Indien får en egen klimatpanel - litar inte på IPCC

Indien ska skaffa sig en egen klimatpanel eftersom man inte anser sig kunna lita på FN:s klimatpanel IPCC. Det meddelade Indiens miljöminister Jairam Ramesh enligt uppgifter i Deccan Herald idag. ”Det går en hårfin gräns mellan klimatvetenskap och klimatreligion”, säger Ramesh till en indisk nyhetskanal. ”Jag är för klimatvetenskap men inte för klimatmission. Jag tror att folk har felanvänt IPCC:s rapport.”
Indiens miljöminister Jairam Ramesh
Det hela är ju lite pikant eftersom FN:s klimatpanel IPCC sedan 2002 leds av just en indier, Rajendra Kumar Pachauri. Han har ledande positioner i TERI, ett forsknings- och policyorgan i Indien och en rad andra organisationer inklusive Columbia University's International Research Institute for Climate and Society. I en serie artiklar har nyligen den brittiska tidningen Daily Telegraph hävdat att Pachauri mörkat intressekonflikten mellan att vara ordförande i IPCC och samtidigt rådgivare i energi- och miljöfrågor för en rad företag och organisationer som även inkluderar ekonomiska intressen. I Telegraph anklagas han för att ha gjort sig en förmögenhet på sina kopplingar till företag som handlar med utsläppsrätter. I vart fall har Rajendra Pachauris position som ordförande för IPCC inneburit en ansenlig inkomst för TERI, det institut han leder. Pachauri har förnekat alla anklagelser.
Rajendra Kumar Pachauri, ordförande i IPCC.
John Sauven, direktör för brittiska Greenpeace UK , har enligt Times krävt Pachauris avgång. ”IPCC behöver en ny ordförande som kan få allmänhetens förtroende genom mer rigorösa procedurer. IPCC behöver återfå sin trovärdighet, vilket jag inte tror kommer att ske med Pachauri som ordförande.”
IPCC:s svaghet var enligt Ramesh att de inte själva gjorde den grundläggande forskningen utan sammanställer sammanfattningar från publicerad litteratur. Han säger att IPCC har klantat sig när det gäller glaciärer, Amazonas, och om snöfall. Trots detta anser han att IPCC med ett nätverk av 200 forskare är en ansvarsfull aktör.
”Jag respekterar IPCC. Men samtidigt är Indien ett stort land. Vi kan inte bara förlita oss på IPCC. Därför har vi startat Indian Network on Comprehensive Climate Change Assessment (INCCA). Det har tillgång till 125 forskningsinstitutioner over hela Indien. Vi ska ha internationellt samarbete. Det är en slags Indiskt IPCC och inte en konkurrent till IPCC. Vi kommer att göra våra egna bedömningar, förklarar Ramesh. Den första klimatrapporten från den nya panelen kommer i november 2010. Vi kommer att titta på fyra sektorer – jordbruk, hälsa, vatten och skogar – och fyra regioner - Himalayas ekosystem, kustområden, de västra Ghatsbergen och nordöstregionen. Genom detta vill vi markera våra förpliktelser när det gäller klimatförändringar.”
Ramesh kommenterade också IPCC:s fadäs när det gäller Himalayas påstått bortsmälta glaciärer till 2035. ”Läget är allvarligt för glaciärerna, de drar sig tillbaka. Det är odiskutabelt att glaciärerna bryts ned, att massbalansen och snöbalansen är låg. Vi måste vara försiktiga inför framtiden, särskilt med hänsyn till vattenförsörjningen.”
Ramesh meddelade också att Indien ska starta ett National Institute of Himalayan Glaciology i Dehradun (Uttarakhand). Detta institut kommer att påbörja en rad program för att mäta, följa upp och modellera utvecklingen för glaciärerna och också titta på dem i ett regionalt perspektiv som inkluderar Pakistan, Nepal och andra områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar