onsdag 24 februari 2010

Maskerade terrorister i Pune?

För en dryg vecka sedan inträffade bombattentatet vid kaféet German Bakery här i Pune, Maharashtra, Indien. Nio personer dog och drygt 50 skadades. Spekulationer om att någon ville stoppa de planerade samtalen mellan Indien och Pakistan ser ut att komma på skam. De ser ut att bli av trots attentatet.
Polisutredningen pågår fortfarande och ännu finns det ingen utpekad organisation bakom attentatet. Däremot har man hittat en mobiltelefon, som antagligen har utlöst explosionen, en metod som använts vid flera liknande attentat i Indien.
Idag har polisen utfärdat ett maskeringsförbud, för att underlätta spaningarna eller kanske försvåra eventuella terroristers arbete. Det riktar sig framförallt till de förare av motorcyklar och vespor, oftast kvinnliga, som brukar ha en sjal virad runt huvudet som skydd mot avgaserna, som verkligen är förfärliga här i Pune. Och motorcyklisterna ser verkligen ut som terrorister.
Kanske terrorister?
Men här finns också en muslimsk minoritet, som visserligen inte är särskilt stor, bara några procent. En del av de kvinnliga muslimerna klär sig även i s k niqab, en slöja som döljer ansiktet och bara lämnar en springa för ögonen. Dessa ser verkligen inte ut som terrorister, men hur ska man kunna veta säkert? Min indiska kollega Mr Phand säger att kvinnorna inte är terrorister, men jag tror att han är aningslös. Och hur kan man förresten säga om det verkligen är en kvinna bakom slöjan?
Kanske terrorist?
Förbudet verkar ännu inte ha fått någon effekt, trots att man kan få böta 50 rupees, motsvarande ungefär 8 kronor. Jag ser åtskilliga maskerade motorcyklister, men förbudet har å andra sidan bara varit i kraft någon dag. Och förbudet gäller främst det område där German Bakery låg och ytterligare någon stadsdel. Men varför tror man att de kommer att slå till där igen?
För övrigt demonstrerade 3 000 personer fredligt mot våldet i Pune i går.
Uppdatering 24 februari
Redan samma dag som maskeringsförbudet skulle träda i kraft och böterna skulle börja utfärdas tvingades polisen ta tillbaka det. "Det var inte menat som ett förbud, bara en vädjan", säger polisen nu. Om polisen ser någon misstänkt ska man vänligt be vederbörande ta bort sjalen från ansiktet. För övrigt har två olika muslimska terroristgrupper tagit på sig ansvaret för attentatet, en utbrytargrupp ur Lashkar-e-Toiba och Indiska Mujahideen från Kashmir, men polisen utesluter inte hindunationalistiska grupper, t ex Abhinav Bharat, även om de förnekar all inblandning.
Uppdatering 25 februari
Det sextonde offret för attentatet har nu avlidit, meddelas i indisk press. Det var en 21-årig student från Sudan. Därmed är det också fyra utlänningar bland offren.
Uppdatering 28 februari
Antalet dödsoffer är nu sjutton, enligt Times of India.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar