lördag 13 februari 2010

Naturvårdsverket hävdar att Himalayas glaciärer kan vara borta år 2035

I gårdagens Aktuellt hävdade Naturvårdsverkets Marianne Lilliesköld att IPCC:s påstående om att Himalayas glaciärer kan ha smält bort till 2035 inte var fel i sak, bara procedurfel. Trots att glaciärforskare världen över har avvisat påståendet och till och med IPCC själva medgett att detta är fel, vidhåller alltså det svenska Naturvårdsverket att glaciärerna kan smälta så snabbt.
 
Marianne Lilliesköld, forskningssamordnare på Naturvårdsverket
Jag har tidigare skrivit om Himalayaskandalen på denna blogg. De felaktiga uppgifterna härstammar från den indiske forskaren Syed Hasnain som 1999 intervjuades av den populärvetenskapliga tidskriften New Scientist. Forskare som uttalar sig för Sunday Times säger att isen i Himalaya omöjligen kan försvinna så snabbt. Det kommer att ta flera hundra år för glaciärerna att smälta med nuvarande takt. Dessutom kan inte de högst belägna glaciärerna smälta över huvud taget om inte temperaturen ökar med tiotals grader. Ledande glaciologer hävdar enligt Miljöaktuellt att ett fullständigt upptinande fram till år 2035 är fysiskt omöjligt. ”Det är så fel så det är inte ens värt att diskutera”, säger Georg Kaser vid Innsbruck Universitet i Österrike. ”Det är helt enkelt omöjligt. Tänk på isens tjocklek, 200-300 meter, och på vissa ställen upp till 400 meter”, säger Jeffrey Kargel vid Arizonas Universitet. Men Naturvårdverket hävdar fortfarande att detta är möjligt. Naturvårdsverket förlorar därmed all trovärdighet i klimatfrågan.

3 kommentarer:

  1. Menvafanken!

    Har de inget eget kritiskt tänkande? Sväljer de verligen allt som lobbyisterna slänger åt dem???

    Hittade nyss til din blogg via Isbjörnsinlägget från sept - 09. Ser fram emot att läsa resten...

    Hadegott!

    SvaraRadera
  2. Många har hittat hit tack vare isbjörnarna. Välkommen att kommentera mer.

    SvaraRadera
  3. Jag hittade hit tack vare min tro på en snar istid och min förundran över alla dessa åsiktskappvändare, som ser det sk klimathotet som en karriärmöjlighet - och tämligen god försörjningsmöjlighet.

    SvaraRadera