fredag 12 februari 2010

Skyskrapor eller tät stad?

Efter vårt inlägg i Stockholms city för två veckor sedan, refererat i min blogg tidigare, har vi fått ett par kommentarer.
Tompa Jan frågar sig i Stockholm City den 4 februari varför förtätning av förorter är bättre än höga hus i innerstaden.
Tompa-Jan tror som många andra att skyskrapor automatiskt innebär en tät stad. Några centerpartister drog igång debatten i SvD i höstas eftersom de också tror det. Men det är en myt att myt att höga hus leder till en tät stad och att det skulle gå att klara Stockholms tillväxt, bara genom att bygga tillräckligt många skyskrapor. Förtätning kan ge många människor chansen att bo i en tät stad med innerstadskvaliteter, men det kan ske utan att bygga skyskrapor, och det kan framförallt ske utanför den nuvarande innerstaden, genom att göra den större.
Turning Torso, 190 m högt och 54 våningar, ritat av Santiago Calatrava.
Ta Sveriges högsta bostadshus, Turning Torso, 190 m högt och 54 våningar. Det innehåller 167 lägenheter och lite kontor, men runt Turning Torso är det betydligt glesare än i Stockholms innerstad. Stockholm kanske behöver bygga 13 000 lägenheter per år de närmaste 20 åren. Det skulle krävas 78 Turning Torso varje år i Stockholms innerstad, totalt 1 557 stycken, för att rymma så många bostäder. Hur många tror att det vore ett realistiskt koncept?
Ett vanligt innerstadskvarter med 100 m sida och sju våningar utan gårdshus rymmer omkring 350 lägenheter, dubbelt mot Turning Torso. Det är många som vill bo i innerstaden. Vi kan skapa mycket mer tät stad i måttlig skala som verkligen efterfrågas genom förtätning av förorter.
Pia tycker inte att skyskrapor passar i stan, men kan ändå tänka sig Tors torn. Så tycker jag man kan resonera. Här och var är det säkert bra och trevligt med höga hus, vid Ropsten, i Kista och säkert också på andra ställen. Jag tycker också att man borde ha gjort Söder torn högre, kanske 40 våningar som ett tag diskuterades. Ett par höga hus mitt på Söder är inte fel, och kanske också vid Centralen. Men det är ingen lösning på Stockholms tillväxt.

1 kommentar:

  1. Och hur är det egentligen - vill man bo på 50-e våningen eller högre? Om man har barn får de nog bli ganska stora innan man kan släppa ut dem att leka i så fall. Kan man ha balkonger på 50-e våningen och däröver? I USA bor man på marken och har kontor i skyskrapor för det mesta även om undantag finns. Jag tror att merparten av Stockholms skyskrape-romantiker är barnlösa unga män. Titta bara på YIMBYs styrelse...

    //Jonas

    SvaraRadera