måndag 1 februari 2010

Söderbokhandeln och andra bokhandlar på Söder

En bra bokhandel är ett nödvändigt inslag i staden, tycker jag. Här på Söder finns flera bra bokhandlar och andra ställen som säljer böcker vid sidan av annat, till exempel serietidningar eller lump. Stadsmissionen, Emmaus och Myrorna säljer begagnade böcker och har man tur kan man göra fynd för några kronor.
Det finns en koncentration till Götgatan, där det finns fyra riktiga bokaffärer och flera andra som också säljer böcker. Här finns Akademibokhandeln i den nya gallerian Skrapan sedan ett par år tillbaka. Det är en minivariant av deras bokhandel i city och numera har de begränsat antalet titlar ytterligare. Här hittar man alltså det mesta nyutgivet och storsäljande, men inte sånt som har några år på nacken och är lite smalare. Men personalen är vänlig och kunnig. Längre ner på Götgatan i köpcentrumet Ringen finns Göthes bokhandel (Bokia), som också är helt OK. I hörnet av Götgatan och Högbergsgatan ligger Pocket Shop. Där brukar jag bunkra ibland eftersom pocket är idealiska på längre utlandsresor, lätta och föga utrymmeskrävande i packningen.
Den absoluta favoriten är dock Söderbokhandeln mittemot emot på Götgatan. En del tycker att den är bäst i Stockholm. Där är böckerna absolut i fokus, mycket skönlitteratur och samhällsdebatt och ett stadigt utbud av smala titlar och böcker från delar av världen som de stora förlagen inte bryr sig så mycket om, asiatisk och rysk litteratur, till exempel. Antalet titlar är flera gånger fler än hos Akademibokhandeln och har man tur kan man lyssna på Miles Davis eller John Coltrane, medan man botaniserar i hyllorna, särskilt på söndagarna då en äldre vikarie håller ställningarna. Det finns en liten röd sammetssoffa där man kan sjunka ner och tänka igenom bokköpet. Innehavaren heter Anna Gillinger, som driver den tillsammans med sambon Bo Greider. Trots att konkurrensen ökat sedan Akademibokhandeln öppnade tycks den gå bra än så länge, men så är också läget utmärkt mellan Götgatsbacken och Medborgarplatsen. Numera har de också författaraftnar med uppläsningar och samtal kring böcker. Söderbokhandeln har funnits sedan 1927 och in te mycket har förändrats av inredningen sedan dess. Bokhyllorna går ända upp till taket längs långväggarna, och man behöver stegar för att nå de översta hyllorna. Färgen i taket hänger i flagor och man undrar hur de ska klara en ommålning, med alla böcker. Men det kanske får vänta.
Söderbokhandeln
En trevlig bokhandel är också Bokmagasinet som ligger på Hornsgatan vid Bysistorget. Den består egentligen av tre delar, en konventionell bokhandel, ett antikvariat som heter Tidevarvet och ett barnboksantikvariat i samma lokal. Här kan man hitta alla böcker jag läste som barn, till exempel B. Wahlströms oändliga serie av ungdomsböcker. Antikvariatsdelen är däremot inte särskilt märklig. Bokhandeln Bokslukaren på Mariatorget är specialiserad på barnböcker.
Bokslukaren
Sen finns det ju några specialbokhandlar som till exempel Konst-ig på Åsögatan, bara ett stenkast från Götgatan, med ett stort utbud av böcker inom konst, foto och design. Där finns också Vagabond resebokhandel i hörnet av Götgatan och Ölandsgatan, som har resehandböcker. Museishopen på Stadsmuseum har ett bra utbud av Stockholmiana. Så det finns ju en hel del när det gäller nya böcker.
Därför är det desto konstigare att det är så svagt med antikvariat, sedan Hundörat flyttade från S:t Paulsgatan. Antikvariat Mullvaden på Torkel Knutssonsgatan är så rörigt att det inte är någon större njutning att gå dit. Stockholms fotoantikvariat i lokalen intill är helt specialiserat på fotoböcker. Tyvärr måste man åka till andra stadsdelar än Söder för att hitta ett bra antikvariat, till exempel Alfa och Rönnells i city eller min konfirmationskompis Sigbjörn Ryös antikvariat på Kungsholmen.
Uppdatering den 11 februari
Det finns ytterligare ett litet antikvariat på Söder, Tälje på Bondegatan, nära Nytorgsgatan. Dessutom lär Hundörat ha en mycket liten lokal på Höga stigen bakom Mosebacke med verkliga rariteter, där det är öppet på torsdagseftermiddagar. Men det ändrar inte helhetsbilden.
Peter Bodén visar en sällsynt bok på antikvariatet vid Mosebacke.

2 kommentarer:

  1. Men kära Göran, jag hittar inte din närmaste boklåda i din för övrigt förträffliga inventering! S:t Paul i hörnet S:t Paulsgatan och Mariatorget med god sortering av stockholmiana och poeter, med lite antikvariska böcker och några fina gamla biografstolar att sjunka ned i. Kanske är det som med mina progressiva glasögon: det allra närmaste kan vara svårt att se?

    SvaraRadera
  2. S:t Paul är en nischad mycket trevlig boklåda, med ett speciellt utbud, där jag lätt stannar till ett tag. Skulle naturligvis ha varit med. Ursäkta.

    SvaraRadera