lördag 27 februari 2010

Jesus dricker öl och röker som vanliga människor gör

Det rapporteras att en bild i en indisk ABC-bok framställer Jesus på ett sådant sätt att det kan betraktas som hädelse, vilket dock inte lär vara förbjudet. På bilden håller Jesus som en ölburk i ena handen och en cigarrett i den andra. Händelsen äger rum i den lilla indiska delstaten Meghalaya, som ligger i nordöstra Indien norr om Bangla Desh. Befolkningen som till mer än 70 procent är kristen upprörs över bilden och myndigheterna har beslagtagit boken. ”Vi är chockade och känner oss sårade av detta tilltag där Jesus Kristus porträtteras på ett högst anstötligt vis. Vi fördömer den totala frånvaro av respekt för religioner som förläggaren visar”, säger Dominc Jala, katolsk ärkebiskop i Meghalayas huvudstad Shillong, rapporterar Times of India.
Jesus med ett glas öl
Händelsen är märklig på flera sätt. Förläggaren hotas av arrestering, men det är av rapporteringen oklart vilket brott han skulle åtalas för. Delstatsregeringen överväger även att stifta en ny lag mot blasfemi (hädelse), men det är alltså inte förbjudet idag. Föreställer bilden över huvud taget Jesus? Under bilden står det inte Jesus utan ”Idol” och bilden representerar bokstaven I. Om någon säger att mannen på bilden liknar Jesus, hur vet man då hur Jesus såg ut? I varje fall var han knappast blond, eftersom han var från Palestina. Och är det nedsättande att avbildas med ett glas öl i handen? Ja kanske om man är ordförande i en nykterhetsorganisation, men var Jesus nykterist? Många människor dricker öl utan att det betraktas som något nedsättande. Varför skulle det då vara nedsättande att avbilda Jesus i ett sådant sammanhang? Det är inte förbjudet för kristna att ta sig ett glas öl, inte heller att röka en cigarett, om det inte råkar vara marijuana, men då är det förbjudet också för icke kristna.
Förbjuder bibeln alkoholförtäring? I Bibeln talas det om vin på ca 170 ställen, ibland i positiva ordalag, ibland mer kritiska eller med helt avståndstagande, särskilt när det handlar om berusning. Öl förekommer mer sparsamt, oftast i sammansättningen ”vin och öl”. I Domareboken står det: ”Var noga med att inte dricka vin eller starka drycker och att inte äta någonting orent.” I Ordspråksboken ”Ge vin åt dem som har det svårt, ge de bedrövade att dricka”. Jesaja talar om rusets effekter: ”Men också här raglar man av vin, vinglar man av öl. Präster och profeter raglar av öl, är omtöcknade av vin. De vinglar av öl, de raglar när de har sina syner, vacklar när de fäller sina domar.” Ja, domare ska naturligtvis inte vara berusade under yrkesutövning, det är ju självklart. Jeremiah säger: "Vi dricker inte vin. Vår förfader Jonadav, Rekavs son, har förbjudit oss det. Han sade: ”Ni och era efterkommande skall aldrig någonsin dricka vin.”
Får barna ett glas öl?
Jag kommer osökt att tänka på 88-öresrevyn som jag såg på restaurant Skeppet i Värtan 1970 där Hasse Alfredsson sjön ”Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl men man hoppas att barna ändå får ett glas öl!" Ja inte enligt Jonadav, Rekavs son. "Ett glas öl" är ju en klassiker som väl knappast kan sägas vara anstötlig.
I Johannesevangeliet förvandlar Jesus själv vatten till vin, en fantastisk förmåga. Det skulle han väl knappast ha gjort om vinet inte skulle drickas. På flera ställen talas om att inte missbruka vin: ”Han får inte missbruka vin och inte vara hårdhänt utan skall vara försynt och fridsam och fri från penningbegär.” ”På samma sätt skall medhjälparna vara värdiga och uppriktiga. De får inte vara begivna på vin eller lystna på pengar.” Men också: ”Drick inte längre bara vatten, utan ta dig lite vin för din mage och dina ständiga krämpor.” Mycket talar alltså för att Jesus var en måttlighetsdrickare, kanske inte av öl, men antagligen av vin. Däremot talas det inte alls om att röka i bibeln. Man kan inte av bibeln dra någon entydig slutsats att det skulle vara förkastligt att dricka öl i måttliga mängder och att röka.
En märklig sak med just delstaten Meghalaya är annars att en majoritet av befolkningen tillhör folkstammar som tillämpar matriarkat, det vill säga släktskap och arv räknas från mor till dotter. I en av stammarna ärver dessutom den yngsta dottern allting. Det är inte heller som ofta i Asien och i andra delar av Indien att familjer helst vill få söner utan döttrar rankas här högre.
En ytterligare märklig sak med just Meghalaya är att det regnar alldeles förfärligt mycket här. I många områden regnar det så mycket som 12 000 mm per år. Meghalaya är därför bokstavligen Indiens våtaste delstat. Staden Cherrapunji vid Khasi Hills söder om huvudstaden Shillong håller till och med världsrekordet i mest regn. Cherrapunji har ett årligt regn på i medeltal 11 430 mm. Rekordet för ett år är 22 987 mm år 1861. Byn Mawsynram i närheten har i medeltal 11 873 mm. Det mesta regnet kommer under monsunen. I juli 1861 regnade det 9 300 mm i Cherrapunji. I Sverige regnar det omkring 500-600 mm per år. Det fick man på bara två dagar i Cherrapunji 1861. Och så bråkar man om ett glas öl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar