lördag 19 november 2011

I går fälldes almen på Kvarnberget

I morse kunde man konstatera att den numera riksberömda eken på Oxenstiernsgatan framför Tevehuset fortfarande står kvar, tack vare de hängivna trädvännerna på plats. I går fick vi dock själva en mindre chock när vi upptäckte att den vackra paraplyalmen på Fredmansgatan på Kvarnberget på Söder inte längre står kvar. Vad har hänt?
 Så här såg almen ut för en tid sedan, medan löven ännu fanns kvar.
 En gren har brutits av.
Almen har sågats ned helt på förmiddagen den 18 november
Har någon av de boende, som tycker att utsikten skymdes, tagit saken i egna händer? Är det bilisterna som vill skapa ytterligare en parkeringsplats på trottoaren? Eller är det sopåkarna som tröttnat på att trädet står i vägen för deras stora bilar när de ska backa?
För det kan väl inte vara stadens egen förvaltning som beslutat att vi ska berövas detta vackra träd och den glädje det har berett oss varje dag när vi kommer ut på gatan?
För en tid sedan bröts en gren av, troligen knäckt av en svängande skåpbil, sopbil eller lastbil. Men det var ju bara en mindre skada som borde vårdas, inte föranleda att hela trädet fälldes.
Oavsett vilken förövaren är utgår vi från att staden snarast återplanterar ett minst lika stort träd. Och gärna en förklaring från staden till vad som skett och varför.

Uppdatering den 25 november
Fortfarande har ingen förklaring till nedsågningen lämnats, trots att frågan har gått till Trafikkontoret.
I går såg almen ut så här, förvandlad till en hög med almspån. 


Uppdatering den 7 december
Mail inkommet den 6 december 2011:
Hej!
Jag har tagit emot ditt mail ang. paraplyalmen på Fredmansgatan. Almen hade så stora skador att Trafikkontoret såg sig tvingat att ta ner den. Vi kommer att bygga en ny växtbädd och plantera ett nytt träd 20/2.
Med vänlig hälsning
Eva Prestberg
Kontaktcenter/Stadsmiljö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar