söndag 8 januari 2012

Ett straff att bo i Stockholm?

Jonas Sjöstedt har stora förhoppningar på sig från sitt parti, som gått kräftgång i de senaste valen. Men så här sa den nyvalde vänsterledaren Jonas Sjöstedt till SVT:s Västerbottensnytt:
”Själv tycker jag att det är ett straff att behöva bo i Stockholm jämfört med att bo i Umeå eller ­ New York eller någon annan ­trevligare stad.”
”Det är lite tråkigt i jämförelse. Det är lite snålt på något sätt, hur människor är mot varandra.”
Till DN säger han: –Jag har full förståelse för att folk trivs och vill bo i Stockholm. Men själv har jag bott i Umeå och det är där jag hör hemma.” Vad är det då han ogillar med Stockholm? ”Jag har hamnat på Östermalm och bor man på Östermalm är det lätt att behålla sina fördomar om Stockholm utan att behöva ifrågasätta dem. Jag har haft den fördelen.” Sjöstedt menar att New York självklart har mer gemensamt med Umeå än med Stockholm? Men Sjöstedt tycker inte illa om allting i Stockholm: ”Jag tycker om att vandra runt i stan och se spåren av det gamla Stockholm. Jag tycker om de mogna förorterna, Årsta, Gröndal och Aspudden.”
Sjöstedt i Västerbottennytt
Jonas Sjöstedt har ju bott i flera år i Bryssel också, men jag har inte hört honom uttala sig så negativt om den staden. Kanske borde han ha ägnat sig åt lokalpolitiken i Umeå där han trivs, i stället för att tvingas lida i Stockholm. Det är ju faktiskt något han valt frivilligt, genom att kandidera till riksdagen. Jag har bott i flera andra städer än Stockholm, men ingen som jag har gillat lika mycket. Men jag skulle inte kalla det ett straff att bo i Tripoli eller Pune.
Sjöstedt uttalade sig ju för de regionala tittarna i Västerbotten, och kanske var det en flirt med de lokala väljarna, som antagligen inte gillar Stockholm. Åtminstone de som ännu bor kvar där. Men man kan ju undra om det var så klokt. I Västerbotten bor det knappt 200 000 personer och de blir allt färre. I Stockholmsregionen bor det mer än 2 miljoner och de blir allt fler. Faktiskt växer regionen med ett Västerbotten på bara fem år. Så för varje väljare han vinner i Västerbotten med sitt uttalande riskerar han att tappa tio i Stockholm. Det är människor som av en eller annan anledning valt att bo i Stockholm. Eller tror Sjöstedt att de också ser det som ett straff att bo här?
Sjöstedt gillar inte Stockholm
Det är inte staden i sig som han ogillar, det är människorna, och deras attityd: ” Det är lite snålt på något sätt, hur människor är mot varandra.” Människor i New York och Umeå är alltså generösa och varma i jämförelse med stockholmarna.
Jonas Sjöstedt får naturligtvis tycka vad han vill om Stockholm. Men han har en arrogant attityd som man bara kan kosta på sig när det gäller Östermalm. Att ha fördomar är OK så länge det gäller Östermalmsbor. Nu är ju Stockholm mer än Östermalm, Årsta, Gröndal och Aspudden. Tänk om han hade sagt samma sak om Rinkeby: ”Bor man i Rinkeby är det lätt att behålla sina fördomar om Stockholm utan att behöva ifrågasätta dem. Jag har haft den fördelen.” ”I Umeå är man generös i jämförelse med hur snåla människorna är mot varandra i Rinkeby.” Så skulle han ju aldrig ha sagt.

Uppdatering 9 januari
Aftonbladet har klarlagt att Sjöstedt sedan snart två år tillbaka bor på en av Sveriges flottaste adresser, Karlavägen på Östermalm. Bara några portar bort bor till exempel utrikesminister Carl Bildt.
Jonas Sjöstedts fru Ann Måwe är nämligen diplomat på UD och får genom sitt jobb hyra trerummaren i maximalt sju år. I hans kvarter röstade bara 1,94 procent på Vänsterpartiet medan Moderaterna fick över 60 procent.

9 kommentarer:

 1. Har du inte inte något annat negativt att skriva om Jonas Sjöstedt så tycker jag du kan låta bli. Simpelt och naivt!!

  SvaraRadera
 2. Vänta bara så ska jag nog komma på något annat negativt att ta upp också. Eller kanske något positivt. Det beror på fortsättningen.

  SvaraRadera
 3. Väl rutet! Jag reagerade också på hans uttalande, men jag gissar att han måste ursäkta att han bor på Östermalm inför sina väljare genom att kalla det stelt och tråkigt. Fånigt känns det. Jag upplever istället att det i sin självsäkerhet överlag finns en artighet och acceptans i stadsdelen.

  SvaraRadera
 4. Finns det ett innerstadsförakt? Jag börjar undra över detta efter Jonas Sjöstedts uttalande. Från vänstern riktar det sig tydligen mot Östermalm i första hand. Från Per Wirtén som har skrivit en bok till förortens försvar riktar det sig i första hand mot Södermalm. På Södermalm röstar många numera på moderaterna men också på vänsterpartiet eller miljöpartiet. Jag växte upp på Gärdet ett kvarter från Östermalm och kände stadsdelen rätt bra under slutet av 1960-talets första del. Det var ju redan då en "fin" stadsdel, men förvånansvärt integrerad. Många låginkomsthushåll bodde i sunkiga gårdshus och i mindre lägenheter. Under senare år har stadsdelen gentrifierats vilket innebär fler som röstar borgerligt och fler höginkomsthushåll. Trots detta rymmer stadsdelen många hyggliga och sympatiska människor.

  SvaraRadera
 5. Min gissning är att vissa i vanlig ordning behov att distansera sig mot de ideal som stora delar av en medelklass eftersträvar (och samtidigt är den klass man själv skulle räknas in i). I delar av dagens medelklassideal ingår ett innerstadsliv - "vitt och fräscht" - iallafall om man är yngre. På samma sätt har man tidigare visat förakt för medelklass liv med villa-volvo-vovve vänder man sig mot detta.

  SvaraRadera
 6. Det där med att Umeå har mer gemensamt med New York är ganska uppenbart ett skämtsamt svar på en dum fråga. Att sen journalisten verkar sakna känsla för ironi är en annan sak...

  SvaraRadera
 7. Anonym 15:58 (Arkitektstudent i Umeå)9 januari 2012 17:06

  Förresten, tre frågor: Om man inte är superpositiv till Stockholm, är man automatiskt Stockholmsfientlig då? Är det konstigt att Jonas Sjöstedt trivs bättre i den stad där han levt en stor del av sitt liv än Stockholm? Om en Stockholmare tvingades flytta till Borås och sa att det kändes som ett straff, skulle du tycka det var konstigt?

  Visst är Östermalmskommentaren lite fånig, men den upprördhet som många Stockholmare visar står inte riktigt i proportion till den. Det de flesta på twitter, facebook eller i bloggar verkar vara upprörda över är att han faktiskt föredrar Umeå och New York.

  ´

  SvaraRadera
 8. Det finns en ganska vid skala mellan att vara superpositiv till Stockholm och att tycka att det är ett straff att bo här. Jonas Sjöstedt inte har tvingats att bo i Stockholm utan det är en konsekvens av att han kandiderat till riksdagen och valts in där. Jag är nte det minsta förvånad över att han föredrar Umeå liksom jag föredrar Stockholm. Det är uttryckssättet han väljer; att han ser det som ett straff. Det låter jämförbart med att sitta på kriminalvårdsanstalt eller att bli landsförvisad ungefär. Och det beror tydligen på Stockholmarna, särskilt på Östermalmsborna. Det tycker jag är lite fisförnämt om du ursäktar uttrycket, och det kan knappast locka många väljare i Stockholm.

  SvaraRadera
 9. Visst var det lite överdrivet: men idag förklarade han sig såhär i aftonbladet

  "Jonas Sjöstedt:
  Jag har trivts så bra i Umeå att jag egentligen inte ville flytta, men nu ska jag ge Stockholm en chans och ber några urstockholmare visa mig sina smultronställen i stan."

  SvaraRadera