tisdag 24 januari 2012

Tack Morgan Johansson!

Den tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson säger enligt media (här och här) idag att han inte tänker säga nej om han får frågan om att bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Därmed sätter han punkt för den trista partitraditionen att alltid säga nej, nej, nej tills man säger ja.
Morgan Johansson
Partiets VU och partistyrelsen har nu två alternativ: Att direkt utse Morgan Johansson till ny partiledare eller att utlysa en öppen process där flera namn prövas, en process som kan ta ett par månader. Att nu utse någon annan går däremot inte, eftersom det skulle bädda för fortsatta interna konflikter inom partiet: Hade Morgan Johansson varit en bättre partiledare än NN?
Margot Wallström
Margot Wallström säger sig nu vara öppen för nya uppdrag för sossarna. Kanske inte som partiledare, men om den nya partiledaren får Wallström vid sin sida stärker det givetvis både honom och socialdemokraterna.
Jag uppmanar nu hugade spekulanter att snarast utmana Morgan Johansson om posten, inte därför att jag tror att han skulle vara ett dåligt val, utan därför att den nya partiledaren skulle stå sig starkare om han väljs efter en sådan öppen process. Därmed skulle partiet kunna utmana alliansen på ett betydligt mer trovärdigt sätt. Det går inte att skylla på att det brådskar när det fortfarande är två och ett halvt år kvar till nästa val. Det är då det gäller.

Uppdatering den25 januari
Idag hör jag att också Jan Eliasson kan tänka sig att säga ja, om han fick frågan. Åtminstone vill han inte säga ett definitivt nej, därför att han tycker att den som får frågan ska ställa upp. Det innebär att vi nu har åtminstone två kandidater. Åldern - han är 71 år - tycker jag inte är något problem, däremot att han inte sitter i riksdagen.
Jan Eliasson
Carin Jämtin säger att partiet ska ha en snabb process. Men det är ju öppenheten som är det viktiga. Det behövs en öppen redovisning av hur stödet för de olika kandidaterna ser ut inom partiet för att inte medlemmarnas och väljarnas misstro ska fortsätta att växa.

Uppdatering den 26 januari.
Det blev alltså en snabb process utan öppenhet och Stefan Löfven. Hmmm?! Hur många storstadsväljare kommer sossarna att vinna med det namnet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar