Förra veckan publicerade den brittiska tidningen Mail on Sunday ett nytt officiellt diagram över jordens temperatur som visade att det inte förekommit någon global uppvärmning sedan 1997, vilket man kan läsa om här och här och här. Temperaturvärdena kommer från Hadcrut 4, en databas som bygger på mer än 3.000 mätstationer på land och till havs, och tas fram av brittiska Met Office och Climatic Research Unit (CRU) vid East Anglia University. Met Office bekräftar på sin klimatblogg att ingen betydande uppvärmning har inträffat på senare tid, vilket också framgår av nedanstående diagram.
Vid romarrikets glansdagar för 2000 år sedan var det en värmeperiod som kan jämföras med den nuvarande. En ny värmeperiod inträffade på vikingatiden omkring år 1000, då vikingarna reste till Vinland, nuvarande New Foundland. Båda dessa värmetoppar har avlösts av perioder med sjunkande temperatur. I slutet av 1600-talet och början av 1700-talet var det kallare än idag, så kallt att de danska Bälten frös liksom Themsen i London. Den nuvarande uppvärmningen började på 1700-talet, långt innan utsläppen av växthusgaser hade börjat, och hade således andra orsaker. Rimligen har inte de naturliga orsakerna till de här temperatursvängningarna – vilka de nu var - mellan vår tideräknings början och 1900-talets början bara upphört utan finns fortfarande kvar som en bakgrund till den eventuella ytterligare påverkan som de moderna utsläppen av växthusgaser kan ge upphov till. Eller hur?
Den fjärde utvärderingsrapporten från FN: s mellanstatliga klimatpanel (IPCC) från 2007 beräknade för de kommande två decennierna en uppvärmning på ca 0,2 grader Celsius per decennium. Men medan CO2-nivåerna har fortsatt att stiga sedan 1997 har uppvärmningen tagit paus. Det är alltså 0,3 grader kallare nu än det borde vara enligt denna IPCC-rapport. Modellberäkningarna har alltså slagit fel hittills. Om uppvärmningen ska gå upp till 2 grader år 2100, som IPCC också har förutspått behöver uppvärmningen snart komma igång igen, och samtidigt gå snabbare än förutspått.
Men temperaturen kanske sjunker igen. Det har den nämligen gjort förr, vilket framgår av nedanstående diagram som är hämtat här.Vid romarrikets glansdagar för 2000 år sedan var det en värmeperiod som kan jämföras med den nuvarande. En ny värmeperiod inträffade på vikingatiden omkring år 1000, då vikingarna reste till Vinland, nuvarande New Foundland. Båda dessa värmetoppar har avlösts av perioder med sjunkande temperatur. I slutet av 1600-talet och början av 1700-talet var det kallare än idag, så kallt att de danska Bälten frös liksom Themsen i London. Den nuvarande uppvärmningen började på 1700-talet, långt innan utsläppen av växthusgaser hade börjat, och hade således andra orsaker. Rimligen har inte de naturliga orsakerna till de här temperatursvängningarna – vilka de nu var - mellan vår tideräknings början och 1900-talets början bara upphört utan finns fortfarande kvar som en bakgrund till den eventuella ytterligare påverkan som de moderna utsläppen av växthusgaser kan ge upphov till. Eller hur?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar