lördag 10 november 2012

Ninfa - antik stad som blev park

Omkring 5 mil sydost om Rom i kommunen Cisterna di Latina, och provinsen Latina, nära de små städerna Norma and Seremoneta, ligger den medeltida ruinstaden Ninfa på Pontinska slätten vid foten av berget Lepini, en utlöpare av Appeninerna. Ninfa låg nära den punkt där Via Appia korsade en flod från Apenninerna till kusten.
Här uppstod på 800-talet en handelsplats, men det fanns också möjligheter att utnyttja vattenkraften för kvarnar, oljepressning och bearbetning av metall, vilket gjorde bosättningen ekonomiskt framgångsrik. I början av 1100-talet, hade Ninfa vuxit till en mindre stad. År 1159, hade påven Alexander III tagit skydd där, men på order av den tyskromerska kejsaren Fredrik Barbarossa förstördes staden, men återbefolkades.
Efter strider om staden mellan olika familjer hamnade Ninfa i familjen Caetanis ägo år 1298. Efter nya strider förstördes stora delar av staden på nytt 1382 vilket ledde till utflyttning av befolkningen och ett fortgående förfall.
På 1600-talet började Francesco Caetani anlägga en trädgård innanför de gamla stadsmurarna, för familjen Caetanis räkning. På 1700-talet fungerade Ninfa för en tid med kommersiell verksamhet som till exempel järnverk och ett garveri, men någon återbefolkning kom knappast till stånd. Av den övergivna medeltida staden återstår idag en mängd ruiner av slott, kyrkor, offentliga byggnader och privata bostäder.
I början av 1920-talet, bestämde sig Gelasio Caetani för att restaurera ruinerna och lägga grunden för en trädgård. Caetanis engelska mor, Ada Wilbraham, blev den första av Ninfas trädgårdsmästare. Nya träd började planteras som idag är 90 år och en engelsk park började anläggas bland ruinerna. Planteringarna fullföljdes av svärdottern Marguerite Chapin, som öppnade trädgården för författare och konstnärer, och sondottern Lelia Caetani, som också var målare, vilket påverkade hennes val av växter i landskapet.
Trädgården är på 8 hektar, Ninfas mikroklimat och ekosystem är speciella vid övergången mellan slätt och berg. Trädgården är sydvänd och har fördelen av riklig tillgång till källvatten.
Trädgården innehåller ett stort antal sorters magnolia, björk, japanska lönnar, körsbär, kaprifol, järnek, clematis, tulpanträd mm. Totalt finns det över 1 300 växtsorter i trädgården.

Det milda klimatet tillåter också odling av tropiska växter såsom avokado och banan. Det är en suggestiv upplevelse att idag vandra omkring i den vackra trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar