fredag 9 november 2012

Romerska parker

När man tröttnat på att trängas med bilar, vespor och andra turister i det stökiga gatulivet i centrala Rom kan man skaffa sig lite avstressande lugn genom att söka sig till någon av de vackra parkerna. Mest känd är nog Villa Borghese i den nordöstra delen av stadskärnan. Man kan till exempel stiga av tunnelbanan vid Flaminia och sedan passera in genom en port i stadsmuren från år 270 e.Kr. som heter Porta del Popolo. Här mynnade Via Flaminia, en av de romerska vägarna som ledde till Rimini vid Adriatiska havet på andra sidan av Appeninerna. Genom denna port höll Drottning Kristina för övrigt sitt högtidliga intåg i Rom i december 1655, ridande på en häst i stället för att åka i den vagn som ställts till hennes förfogande.
Porta del Popolo 1655, då drottning Kristina red in i Rom
Porta del Popolo i dag
Sedan kan man söka sig uppför sluttningarna på östra sidan av Piazza del Popolo. Då når man en kulle som heter Pincio, som egentligen inte är en av Roms sju kullar, utan ytterligare en. Härifrån får man en strålande utsikt över centrala Rom, den del som en gång i tiden utgjorde Marsfältet, romarnas militära övningsplats. Alldeles intill ligger nu Villa Medici från 1500-talet, där man kan gå in och följa med på en guidad tur genom den fantastiska renässansträdgården.
Villa Medici i Rom
Bakom villan breder Villa Borghese ut sig, Roms näst största park om 80 hektar. Som jämförelse kan man nämna att den största parken i Stockholms innerstad, Norr Mälarstrand-Rålambshovsparken-Fredhällsparken, är 25 hektar. Särskilt under varma sommardagar är det behagligt att ströva omkring i Villa Borghese  i skuggan av järnekar, pinjer och palmer. I parken ligger också ett museum för modern konst, Galleria Nazionale d'Arte Moderna, där det just nu pågår en utställning om Paul Klee, som kan rekommenderas. I Villa Borghese finns det dessutom flera andra museer.
Liten sjö med tempel i Villa Borghese
Roms allra största park, Villa Doria-Pamphili, ligger väster om Tibern, strax söder om Vatikanen och är nästan 2 kvadratkilometer stor. Också denna park ligger på en kulle, Gianicolo. Den är tyvärr inte så lättillgänglig med kollektivtrafik, men man kan nå den från lokaltågsstationerna S. Pietro eller Quattrro Ventti med en kortare promenad. Mitt i parken ligger själva villan. Den nuvarande byggnaden tillkom i mitten av 1600-talet sedan dess dåvarande ägare, kardinalen Giambattista Pamphili, blivit utnämnd till påven Innocentius X. Broderierna i buxbom är något exceptionellt. Nuvarande namnet härrör från prins Giovanni Andrea IV Doria som på 1700-talet gifte sig med Anna Pamphili.
Villa Doria-Pamphili
Vid sidan om ämnet kan nämnas att det italienska passagerarfartyget Andrea Doria, det största, snabbaste och säkraste på den tiden, som sjönk 1956 utanför USA:s östkust efter en kollision med Svenska Amerikalinjens Stockholm, dock var uppkallat efter en general från Genua med detta namn på 1500-talet. Det var i Villa Doria-Pamphili som Muammar Ghaddafi tältade när han besökte Berlusconi 2009.
Muammar Ghaddafi anländer till Rom 2009, åtföljd av två så kallade kvinnliga livvakter. Den i blå uniform har livvaktsutbildning medan den i grön uniform har andra uppgifter.
Ghaddafis tält uppsatt i parken Villa Doria-Pamphili
Vatikanens trädgårdar tillhör också de större parkerna i Rom, men är inte gratis att besöka, och kräver också bokning i förväg eller långt köande för ett besök.
Roms botaniska trädgård ligger också på västra sidan av Tibern, nedanför Gianicolokullen, och på den plats som en gång utgjorde den magnifika trädgården till Palazzo Corsini, det palats som Drottning Kristina bebodde under större delen av sin vistelse i Rom. Det är en välskött men föga besökt park, kanske eftersom den tar en mindre summa i inträde.
I botaniska trädgården i Rom finns bland annat en mycket fin japansk del. 
Det finns en massa mindre parker i Rom, som ligger på mark som inte kunnat bebyggas för att det ligger gamla romerska ruiner där av tempel, palats eller bad eller kanske en eller annan romersk villa. Man går några steg åt sidan och plötsligt förflyttas man från det larmande gatulivet till en liten vilsam oas strax vid sidan om.
Bambuskog i botaniska trädgården i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar