tisdag 13 november 2012

Auditorium Parco della Musica

Samtidigt som Stockholms filmfestival pågår Roms internationella filmfestival i Auditorium Parco della Musica. Det är en anläggning skapad av den italienska stjärnarkitekten Renzo Piano som stod färdig år 2002.
Auditorium Parco della Musica av Renzo Piano
Den ligger i nära anslutning till det område i norra delen av Rom med olika sportarenor som byggdes för Romolympiaden 1960, varav fler av dem ritades av Pier Luigi Nervi, t ex Palazzetto dello Sport och Stadio Flaminio.
Palazzetto dello Sport av Pier Luigi Nervi
Den ligger dessutom inom gångavstånd från det nya konstmuseet Maxxi, ritat av den irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid, som jag tidigare har skrivit om här. Här ligger alltså flera internationellt kända moderna byggnadsverk samlade. I den centrala delen av Rom finns däremot mycket få moderna byggnader.
Auditorium är en alläggning som består av tre stora multifunktionella konsertsalar i varsin byggnad grupperade kring en gemensam lobby och piazza som dessutom genom åskådarplatser kan fungera som en fjärde utomhusscen, ungefär som en grekisk eller romersk teater. De tre salarna rymmer 700, 1 200 respektive 2 800 personer. Komplexet innehåller också bibliotek, restauranger mm. Där finns också Accademia Nazionale di Santa Cecilia, en av världens äldsta musikinstitutioner grundad av påven 1585, en dramaskola, ett centrum för experimentell film och ett museum för musikinstrument . Anläggningen tar emot mer än en miljon besökare per år.
De tre konsertsalsbyggnaderna liknar ingenting annat i byggnadsvärlden, snarare jättestora skalbaggar eller urtidsdjur. Det är en suggestiv upplevelse att närma sig anläggningen. Helt klart är detta ett arkitektoniskt verk av hög internationell klass.
Typisk dyngbagge, ej skapad av Renzo Piano
När vi besöker Auditorium pågår alltså Roms internationella filmfestival där och massor med italienska och utländska filmstjärnor, regissörer och producenter vimlar omkring tillsammans med tv-team och pressfotografer. Mest uppmärksamhet får den italienska stjärnan Laura Chiatti.
Här visar Laura Chiatti upp sig...
...och från pressläktaren riktas hundra kameror mot samma objekt.
Jag vet inte hur känd hon är utanför Italien, men här verkar hon mycket medveten om sin egen betydelse och poserar länge för alla fotografer så att de ska kunna ta sina bilder från alla upptänkliga vinklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar