söndag 11 november 2012

Störningar i trafiken

Busstrafiken i Rom blir lätt försenad av minsta störningar. Framkomligheten är låg även i vanliga fall, eftersom gatorna är trånga och det för det mesta saknas busskörfält. Eftersom det är brist på parkeringsplatser parkerar man lite var som helst, så att det blir ännu svårare att komma fram. När bussen väl dyker upp är den ofta alldeles proppfull med folk, som trängs så att det är nästan omöjligt att stiga på.
Idag blev dessutom stora delar av Rom avspärrat av polis. Det stod polisbilar med blåljus på överallt, och den buss vi skulle ta fick oväntat köra stora omvägar. Det visade sig att orsaken var Derby della Capitale, alltså lokalderby mellan Roma och Lazio på Stadio Olimpico. Det har ofta inträffat våldsamma upplopp i samband med dessa händelser, så polisen föredrar att vara väl förberedd, även om det drabbar många som bara vill komma snabbt fram.
Lazio-Roma
Vi fick först vänta en halvtimme innan någon buss på linje 32 kom, och sedan tog den en stor omväg genom staden för att undvika närheten till Olympiastadion.
Även i går drabbades vi av polisavspärrningar. Det visade sig att det var en demonstration med några tusen universitetslärare och studenter, som demonstrerade mot förändringar i undervisningsssystemet, som bland annat innebär ökad undervisningsplikt för lärarna utan någon ekonomisk kompensation.
Massor med poliser med kravallutrustning stod beredda att ingripa men allt gick mycket fredligt till, trots att demonstranterna var mycket upprörda.
Eftersom den buss vi då skulle ta på linje 64, bara inte dök upp tog vi i stället en annan buss, linje 87, som i alla fall gick åt rätt håll. När vi steg av den bussen mötte vi en annan demonstration, som också orsakade polisavspärrningar.
Det var en politisk grupp på högerkanten, MSE, Movimento Sociale per l’Europa, som demonstrerade mot någonting annat, taktfast skanderade slagord och tände bengaliska eldar.
Demonstrationerna hänger oftast samman med den ekonomiska kris som många länder i Europa nu genomgår och som medför ekonomisk åtstramning, ökande arbetslöshet och sjunkande inkomster för många. Man säger ändå till oss att demonstrationerna blivit färre än tidigare och att folk blir alltmer uppgivna.
Hur det gick i matchen? Lazio vann med 3-2 över Roma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar