måndag 19 november 2012

Uppvärmningen stannar av och accelererar

Ekot rapporterar nu på morgonen om en stor temperaturhöjning som befaras, enligt en ny rapport från Världsbanken: Jordens klimat håller på att bli fyra grader varmare, vilket är en dubbelt så stor temperaturhöjning som det mål som länderna enades om vid klimatmötet i Köpenhamn för två år sedan. Men nu ser det istället ut som att vi i motorvägsfart är på väg mot fyra graders uppvärmning.
För ett par veckor sedan rapporterade däremot brittiska forskare att det inte förekommit någon global uppvärmning på 16 år, vilket man kan läsa om här. Om temperaturen ska höjas med fyra grader till år 2100 innebär detta en höjning på 0,45 grader per decennium, dvs drygt 0,7 grader per 16 år. Något som alltså inte skett de senaste 16 åren.
Enligt en undersökning av Demoskop tror en majoritet av svenskarna (62 %) att klimatförändringarna har accelererat de senaste tio åren. Antagligen beror detta på den rapportering som medierna står för. Det kanske också journalisterna på SR tror. Någon annan förklaring till att de intervjuar just Johan Rockström, en agronom som inte är klimatforskare, kan jag inte se.
Johan Rockström
Rockström säger i inslaget att en så kraftig uppvärmning har inte skett på jorden de senaste 20 miljoner åren och konsekvenserna kan bli allvarliga. Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten.
SR är som vanligt alldeles för okritiska. Följdfrågorna borde ju handla om hur det kan komma sig att uppvärmningen samtidigt tycks stanna av och accelerera. Det borde vi lyssnare få svar på. Men av vem? Det svarar inte Rockström på.

Uppdatering kl 21
Professorn i meteorologi Lennart Bengtsson, medlem av Kungl Vetenskapsakademin, gör en nykter kommentar på Uppsalainitiativets blogg, där han gör liknande reflexioner som jag har gjort här. Han konstaterar att Världsbankens rapport fått en missvisande mediapresentation, som oroar människor utan grund. Rapporten är inte representativ för vetenskapssamhällets uppfattning. Detta borde medierna uppmärksamma.

3 kommentarer:

 1. Jag har lite svårt att förstå ditt inlägg. Riktar du kritik mot rapporten eller medias rapportering?

  Rapporten visar inte att vi är på väg mot fyra graders uppvärmning i motorvägsfart. Det står att med det högsta utsläppsscenariot löper vi 50% risk att nå fyra grader under 2080-talet. Med de åtaganden som finns nu handlar det om tre grader vid århundradets slut. Tre grader är mycket, men ingen motorvägsfart mot fyra.

  I Lennart Bengtssons inlägg som du refererar till skriver han att rapporten visar att fyra grader kan nås om 38 år. Inte heller den uppgiften går att finna i rapporten.

  Det verkar som om du hämtar fakta från den mediarapportering du kritiserar och använder den för att kritisera rapporten som du inte läst.

  SvaraRadera
 2. Det är väl uppenbart att jag kritiserar media. Rapporten har jag inte läst utan refererar bara vad som har framförts i media om den.

  SvaraRadera
 3. Nej det är inte uppenbart.
  Du skriver att andra rapporter har kommit fram till andra slutsatser. Du kallar en kommentar nykter som just kritiserar rapporten i sig. "Rapporten är inte representativ för vetenskapssamhällets uppfattning" skriver Bengtsson.

  Men tack för förtydligandet. Jag håller med om att mediarapporteringen är kass när det rör vetenskap.

  SvaraRadera