onsdag 22 maj 2013

Wagner och Hitler

Finns det någon anledning att fira kompositören Richard Wagners 200-årsdag, som infaller idag den 22 maj? Enligt SVT är hyllningarna till Richard Wagner många: ”Länge leve Wagner” är rubriken i Aftonbladet, ”Wagner har framtiden för sig” skriver Svenska Dagbladet och i Dagens Nyheter skriver Horace Engdahl att ”Livet blir aldrig så underbart som hos Wagner”.
Wagneroperan i Bayreuth
Alla är dock inte lika entusiastiska. Operasångerskan Malena Ernman tänker till exempel inte fira Wagner idag, bland annat på grund av de kraftigt antisemitiska värderingar kompositören gav uttryck för. Wagner firas inte heller i Israel. Wagner hatade inte bara judar utan skrev också ner sitt judehat i bokform. Wagners musik blev för många judar Förintelsens soundtrack. Kan man verkligen fira Wagner, som var Adolf Hitlers idol?
För dem som älskar Wagners musik säger man alltid att man måste skilja på personen Wagner och hans musik. Det är Wagners musik man hyllar och inte hans person eller åsikter. Men alla som firar Wagner idag visar att de också är lite svaga för personen Wagner. Varför skulle man annars fira hans födelsedag?
Hitler och nazisterna älskade Wagner. Hitler hade vid 1900-talets början ambitionen att bli konstnär och alldeles utan talang var han väl inte heller.
Konstnär: Adolf Hitler
Han sökte 1907 och 1908 in på konstakademin i Wien men blev inte antagen. Låt oss anta att han verkligen hade blivit antagen på konstakademin, utvecklats som konstnär och fått internationellt genombrott.
Konstnär: Adolf Hitler
Att han idag hängde på Nationalmuseum, Louvren, Tate och alla stora museer internationellt. Förintelsen hade aldrig ägt rum. Hur skulle vi då fira 125-årsdagen av hans födelse, som inträffar nästa år? Med stora jubileumsutställningar och hyllningsartiklar i Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, där man framhåller att Hitler visserligen var judehatare, men att man måste skilja på personen Hitler och hans konst?
Konstnär: Adolf Hitler
Lyckligtvis är jag inte heller någon älskare av Wagners musik så jag behöver inte skilja på personen Wagner och hans musik.

1 kommentar:

  1. En fräck tysk musikrecensent skrev för drygt hundra år sen om ett Wagnerverk: Han hade inget att säga - men han sa det mycket uttrycksfullt.

    Och det är väl vad jag tycker både om W och om andra som ersätter finess med volym.

    SvaraRadera