tisdag 23 december 2014

Oförändrat mellan blocken

Om det vore val nu skulle inte mycket förändras jämfört med valet i september. Den rödgröna majoriteten skulle förstärkas något, men inte tillräckligt för att få egen majoritet. Det visar en sammanvägning av fyra väljarbarometrar för december, sifo, demoskop, novus och ipsos.
Den förstärkta ställningen beror delvis på att Kristdemokraterna inte skulle klara 4-procentspärren. Men det trodde vi ju nästan i september också. Inte heller Fi skulle klara den gränsen. Det är överlag mycket små skillnader jämfört med valet.
I diagrammet har fi räknats in i det rödgröna blocket. Kd ingår i alliansen, trots att de skulle få strax under 4 procent.
Sammanvägningen bygger på drygt 6 000 intervjuer. Det är drygt 7 procentenheter mellan blocken, vilket skulle minska till ca 3 om Kd skulle klara spärren. Så här ser siffrorna ut för partierna:

M 25,0 (+1,8)
FP 5,2 (-0,2)
C 6,0 (-0,1)
KD 3,9 (-0,7)
S 30,8 (-0,4)
MP 7,0 (+0,2)
V 5,7 (+-0)
Fi 1,8 (-1,3)
SD 13,8 (+0,9)
Övr. 1,2 (+0,2)

Och om så litet har ändrats sedan i september, varför skulle mer ändras fram till i mars? Det ser just nu inte ut som om något parti skulle vinna på nyvalet. Partierna behöver ställa sig in på att regera i minoritet, vilket torde förutsätta att de nuvarande blockeringarna behöver brytas. Men om nyvalet ska ställas in behöver man bestämma sig den närmaste veckan. Åtminstone har Löfven sagt att beslutet ska fattas den 30 december.

Uppdatering julafton 2014
Idag presenterades Novus sammanvägning för december, "Polls of polls". Skillnaderna jämfört med mina siffror är utomordentligt små. Socialdemokratrna får 0,5 procent mer i Novus sammanvägning jämfört med min ovan. Alla andra skillnader är mindre. Kd kommer under 4 procent i båda, liksom Fi. Man kan alltså inte dra några andra slutsatser av denna undersökning.
Vilken är bäst? Min mer begränsade bygger på bara drygt 6 000 intervjuer av fyra opinionsinstitut, Novus på hela 20 000. Men Novus undersökning inkluderar ett antal nätundersökningar, som jag är mera tveksam till. Dessutom ingår SCB:s stora novemberundersökning, som är nästan en månad gammal. Ändå blev det nästan exakt samma resultat.
I radion spekulerades om en möjlig rödgrön majoritet, vilket skulle förutsätta att Kd hamnar utanför riksdagen. Själv tror jag att det ligger mycket långt borta. Om SD får nästan 14 procent krävs det en rejäl uppryckning med ytterligare 3-4 procent. Det kan bli svårt, särskilt som valdeltagande troligen blir lägre än sist.

Uppdatering 28 december
I går meddelades "decemberöverenskommelsen" mellan de rödgröna och alliansen, som innebär att nyvalet ställs in. Det är ju inte så överraskande. Bara SD såg ut att kunna vinna på valet, medan flertalet andra partier riskerade förlora, och detta utan att nuvarande parlamentariska läge skulle ändras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar