onsdag 31 december 2014

Strömparken i Norrköping borde ha vunnit

Årets Sienapris har utdelats till Brovaktarparken, som är en park under Essingeleden på nordvästra Kungsholmen i Stockholm.
I slutet på 1960-talet drogs Essingeleden på en viadukt genom området. Platsen under Essingeleden var ett övergivet impediment som huvudsakligen användes som förråd och bilparkering helt utan estetiskt värde.
Brovaktarparken är handikappanpassad och har blivit till en ny plats för skateboardare. Ytorna är råa med hårda kontraster mellan ljus betong och makadam och svart grus.
I mitten står ett dött och på kvällen upplyst träd. Byggherre för Brovaktarparken var Stockholms stad och bakom utformningen står Nod Combine genom landskapsarkitekt Petter Hauffman m fl.
I väster ansluter parken till Hornsbergs strandpark som fick Sienapriset förra året.
Lika välförtjänt som Hornsbergs strandpark fick Sienapriset förra året, lika oförtjänt var årets pristagare. Visst har området uppgraderats, men Sienapriset….? Ok, om villkoren var att det absolut inte fick växa någonting alls där, men annars?
Min egen favorit till Sienapriset var i stället Strömparken i Norrköping, som också var nominerad.
Den parken är skapad av Johanna Grander (th) och Ulrika Heidesjö (tv), Tyréns.
En helt underbar park.
Det är faktiskt helt obegripligt att någon jury kunnat ställa Brovaktarparken före Strömparken.
Antagligen orkade juryn aldrig åka till Norrköping.
En vattentrappa, som ger lax och öring en chans att ta sig uppför ån.
Det var ju mycket enklare för juryn att åka till Kungsholmen där de ändå var förra året. Bara gå några meter till. Hallå! Vad tänker ni på?
Jag är övertygad om att om man slumpvis frågade 1000 svenskar skulle 997 sätta Strömparken främst. Av de tre övriga skulle en vara blind, en skateboardåkare och den tredje arkitekt, alla från Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar