torsdag 4 mars 2010

Hockey-VM pågår i Indien

Alla kanske inte är medvetna om att det just nu pågår hockey-VM i Delhi och att den stora händelsen här är att Indien slog Pakistan med 4-1. Hockey-VM i Indien tänker ni kanske, där finns väl ingen is och inga hockeyrinkar. Men då tänker ni som kommer från den lilla gruppen länder uppe vid norra polcirkeln att det handlar om den internationellt lilla sporten ishockey. Nej, det jag talar om är ju den riktiga stora hockeyn, den som i Sverige kallas landhockey, internationellt field hockey. Den som spelas på gräs- eller konstgräsplan med 11-mannalag, liten boll och med klubbor som liknar bandyklubbor.
Som det mesta annat kommer den moderna landhockeyn från 1800-talets England och spred sig därifrån till kolonierna. Landhockey är numera en av världens största bollsporter. Den spelas på organiserad förbundsnivå i 98 länder och är en stor olympisk sport. Under stora delar av 1900-talet dominerade Indien och Pakistan men idag är Tyskland, Spanien, Australien och Nederländerna de ledande nationerna.
Hockey är officiellt Indiens nationalsport, men trots detta tycks den vara mindre populär än cricket. Att indierna är tokiga i cricket har jag tidigare skrivit om här. På TV sänds ständigt och jämt aktuella cricketmatcher och killar på gränderna i slummen övar cricket. Efter drygt två år i Indien såg jag häromdagen min första hockeymatch i TV, just mellan Indien och Pakistan. Och det var riktigt spännande, betydligt roligare än att se cricket där för det mesta ingenting händer. Tidningarna diskuterade efter matchen om det var större att slå Pakistan än att vinna VM. Det tyckte i alla fall inte de som tillfrågats på stan.
Hur går det då i VM? Tolv lag deltar indelade i två grupper. Indiens chanser minskade när man efter vinsten mot Pak några dagar senare förlorade mot Australien – the Kookaburras - med 2-5. England slog däremot Australien för första gången i VM-sammanhang på en himla massa år. England leder därför grupp B med 6 poäng efter att även ha slagit Sydafrika med 6-4. Idag ställs Indien mot Spanien i denna grupp. Spanien har liksom Indien en vinst och en förlust hittills. Sist i gruppen ligger Sydafrika utan poäng hittills.
I grupp A leder Nederländerna efter två vinster och 6 poäng, med Tyskland och Sydkorea strax efter, båda med en vinst och en oavgjord, 4 poäng. Nederländerna slog senast ”the Kiwis”, dvs New Zealand. Argentina och Canada delar bottenplatsen med två förluster hittills.
Eftersom Sverige är bra i både bandy och innebandy borde vi kunna bli bra på landhockey också. Kanske kan vara värt en satsning? Målet är i alla fall mycket mindre än ett bandymål, så det verkar vara betydligt enklare att vara målvakt i landhockey.

1 kommentar:

  1. Roligt att du skriver om Landhockey!

    För alla som är intresserade att spela Landhockey i Sverige finns det information om Landhockey och föreningar i Sverige på http://www.landhockey.nu

    SvaraRadera