onsdag 3 mars 2010

Slussens byggnader 1870-1930

I gårdagens inlägg skrev jag att Slussen har varit ett område fullt med byggnader fram till dess att dagens funktionalistiska trafikapparat byggdes. Nu fortsätter bildkavalkaden med ytterligare en utsikt från Mosebacke år 1875.
Utsikt mot Slussen och Gamla stan från Mosebacke 1875. Målning av P E Wallenstråhle. Pelikanhuset till vänster.
Gamla Katarinahissen och utsikt mot Strömmen från Brunnsbacken 1883 av R. Haglund. Just den här vyn kommer att skymmas av en ny byggnad om förslaget till nya Slussen genomförs. Utsikten finns kvar om man ställer sig på den nya terassen bakom huset.
Södra stadshuset, nuvarande stadsmuseum, med sammanbindningsbanan fortfarande kvar precis framför huset. Till höger i bilden skymtar en tvåvåningsbyggnad som ligger på nuvarande Södermalmstorg, strax väster om Pelikanhuset utanför bilden. På ungefär samma plats där järnvägen går finns nu tunnelbanan, men övertäckt och med fyra spår i stället för två.
Slussen med Pelikanhuset i fonden, Södra stadshuset till vänster, sammanbindningsbanan 1898. Oljemålning av C A Tholander.
Slussen och Gamla stan vid sekelskiftet 1900, med Pelikanhuset närmast till vänster.
Pelikanhuset med veranda från öster 1919. Sammanbindningsbanan går under Pelikanhuset, medan de närmaste spåren leder mot Stadsgården.
Karl Johans basar vid Slussen 1916.
Utsikt mot Slussen och Gamla stan, vykort vid mitten på 1920-talet.
Pelikanhuset 1928, kort före rivningen.
Slussen på 1920-talet med Pelikanhuset längst till vänster i bild.
Slussen och Pelikanhuset 1928. Rivningar har nu påbörjats och snart faller också Pelikanhuset för grävskoporna.
Flygbild över Slussen 1932 när byggnadsarbetena är i full gång, men fortfarande står ett par gamla hus kvar till höger i bild. Det står också några gamla hus kvar vid Södermalmstorg 2, där det nu ligger Hilton hotell.

3 kommentarer:

 1. Hej Göran.
  Underbara bilder från en svunnen tid. Stort tack för dem.

  Jag undrar bara lite över dateringen på vykortet du säger är från sekelskiftet 1900?
  Jag tycker mig se Shlms Stadshus längst till vänster på fotot, och det fanns väl knappast år 1900, det invigdes ju först år 1923?

  Mvh
  Labbibia

  SvaraRadera
 2. Skarpsynt, det borde jag ju själv ha sett! Ska genast rätta, och tack för att du såg detta.

  SvaraRadera
 3. Fantastiska bilder, speciellt för de som mig som är lagda åt det nostalgiska hållet. Jag har ett liknande intresse för Göteborg.

  SvaraRadera