måndag 1 mars 2010

Holi - färgfesten

Idag inträffar Holi i Indien, den hinduhelg som kallas “Festival of Colours”. Det är en mycket popular dag här i Pune, i Maharashtra. Under Holi kastar folk färg eller färgpulver på varandra. På kvällen före Holi, en dag som kallas Holika Dahan eller lilla Holi bränns eldar runtom. Holi firas vid slutet av vintern på den sista dagen med fullmåne i månaden Phalguna och inträffar i februari eller mars. Rangapanchami inträffar några dagar senare på femte dagen efter fullmånen och markerar färgfestligheternas avslutning. Holi har firats sedan 600-talet. Man börjar laga mat långt i förväg, som vanligt mycket söta bakverk. På hotellet har man försett oss med ett slags mycket söta platta sesamkakor som tycks höra till menyn. Varje hem offrar godsaker och hela måltider på elden. Det viktigaste bakverket heter Puran Poli och barnen ropar " Holi re Holi puranachi poli ". När jag i dag ger mig ut på stan kommer jag att ta på mig oömma kläder och vara på min vakt för att om möjligt undvika överraskande färgattacker från busungar, som tycker att det är det roligaste som finns att kladda ner folk.
Holi firas till minnet av en mirakulös flykt som en ung demon vid namn Prahlad genomförde när han skulle brännas levande på bål. Prahlad lyckades fly utan skador tack vare sin orubbliga hängivenhet till guden Vishnu.
Guden Krishna firar Holi med kompisen Radha och några Gopis, dvs herdeflickor..
Enligt traditionen hade Hiranyakashipu, som var demonernas kung, efter lång botgöring välsignats av Brahma, vilket gjort honom nästintill odödlig. Han kunde inte dödas varken på dagen eller natten, varken på jorden eller i himmelen, varken av människa eller av djur. Därför blev han arrogant och krävde att människorna skulle börja tillbedja honom i stället för gudarna. Trots detta blev hans egen son Prahlad anhängare av guden Vishnu. Trots hotelser från Hiranyakashipu fortsatte Prahlada att tillbedja Vishnu. Han blev förgiftad men giftet förvandlades till ofarlig nektar i munnen. Han blev beordrad att bli trampad av elefanter men skadades inte. Han sattes i ett rum med hungriga och giftiga ormar och överlevde. Alla Hiranyakashipus mordförsök på sonen misslyckades. Till slut beordrade han den unga Prahlada att sitta på ett likbål i knäet på sin syster Holika. Hon kunde inte dö av eld på grund av sin brandsäkra sjal som skyddade henne. Prahlada gjorde som hans far sa till honom och bad till Vishnu att skydda honom. När elden tändes blåste sjalen av Holika, som därför brändes till döds. Sjalen hamnade i stället på Prahlada och skyddade honom. Prahlada klarade sig därför oskadd.
Radha firar Holi tillsammans med Gopis till musikunderhållning. Bild från 1788.
Det verkar vara lite oklart hur färgkastningen hänger ihop med Holi, men den anses ha en hälsobefrämjande effekt. Vid vinterns slut antas många vara förkylda och ha feber. Färgen var traditionellt olika naturläkemedel och örter, som hänger ihop med Ayurvedatraditionen. Numera används ofta syntetiska kemiska färgämnen som kan vara giftiga och innehålla t ex tungmetaller. Färgkastningen skulle därför numera kunna ha direkt hälsovådliga effekter. Times of India uppmanar därför befolkningen att använda naturfärger i stället. Som om naturfärger aldrig är giftiga.
Kvinna nedsmetad med hälsosamma naturfärger.
Traditionen att bränna eldar anses numera ha negativa miljöeffekter, eftersom den innebär att träd fälls, vilket leder till avskogning. En mängd ved bränns upp och genererar växthusgaser. Det har diskuterats att ransonera eldandet till en brasa per stad eller att elda avfall i stället för ved. Det senare verkar ju vettigt, eftersom det finns en hel del byggavfall, kartonger mm som skulle kunna eldas upp, ungefär som vi gör med valborgsmässoeldarna. Vissa tar dock detta för västerländska attacker på gamla indiska traditioner. Ingen verkar ju i Sverige bry sig om klimateffekterna av valborgsmässoeldandet eller julgranstraditionens avskogningseffekter.
Ungt par nedsmetat med syntetiska färger
Genderperspektivet verkar också helt bortglömt. Man firar bara sonens flykt medan ingen bryr sig om att dottern dog på kuppen.
Det är alltså denna makabra händelse man firar när man bränner bål på Holi. Men det är kanske inte konstigare att vi vid juletid firar avrättningen av den kristna Gudens ende son.

1 kommentar:

  1. Idag har det varit Holi igen i Pune. Tyvärr misslyckades vi fatalt med att fira då vi trodde festligheterna skulle sätta igång på allvar framåt kvällen. När vi tog oss ut med lite prydligt applicerad färg på kinderna runt kl 17 så insåg vi att alla ungdomar i stan hade festat sedan kl 11 och nu var helt nersmetade med färg och ganska slutkörda. Vet inte om jag ska tycka att det var lite skönt ändå..

    SvaraRadera