måndag 21 februari 2011

Reinfeldt vill ha marknadshyror så småningom?

Intervjun med Reinfeldt om hyresrätten i innerstaden har fortsatt att förbrylla stockholmarna den senaste veckan. Reportern tog ju upp den ökade segregationen i Stockholm, där innerstaden mer och mer har förvandlats till ett område för välbeställda. Skillnaderna mellan innerstad och ytterstad har ökat i takt med att hyresrätterna sålts ut som bostadsrätter. Men Reinfeldt ville skylla detta på att det fortfarande finns kvar hyresrätter i innerstaden. Vad han sa i DN förtydligat på regeringens hemsida var ju att hyresrätten inte funkar som den är tänkt i Stockholms innerstad. Han tycker att man bara borde kunna "ringa till en värd eller till en bostadsförmedling och med ganska kort varsel få en hyreslägenhet. Och så fungerar det ju inte i Stockholms innerstad.”
Man kunde av detta möjligen dra slutsatsen att Reinfeldt inte vill ha några hyresrätter i Stockholms innerstad, utan att han säger ja till fortsatta ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt. Men det kan vara en förhastad slutsats. Reinfeldt tyckte enligt rubriken på regeringens hemsida nämligen att hyresrätter är en bra idé i city. Dagen efter sa bostadsminister Stefan Attefall också att regeringen arbetar för att stärka hyresrättens ställning.
Slutsatsen av detta borde då i stället vara att Reinfeldt och regeringen vill ha kvar hyresrätter i innerstaden men till marknadshyror. Med marknadshyror kommer den som har råd att inom relativt kort tid kunna hyra en lägenhet centralt i Stockholm. Innerstadshyrorna är redan idag något högre jämfört med en likvärdig lägenhet i ytterstaden men den s k lägesfaktorn har begränsad betydelse. Eftersom marknadshyrorna kommer att ligga en bra bit över dagens förhandlade hyresnivå, skulle detta ju tvinga många med lägre inkomster som idag har råd att bo i innerstaden att flytta någon annanstans. Detta skulle visserligen driva på segregationen ytterligare.
Men även denna slutsats verkar vara felaktig. I en annan intervju förnekar Reinfeldt nämligen att han vill ha marknadshyror. Reinfeldt säger till TT att han tycker att hyresrätten är viktig. Marknadshyror avvisar han däremot bestämt. "Jag har misstrott marknadshyror eftersom det alltid har betytt chockartade hyreshöjningar för människor. Då tror jag mer på nyproduktion och på de trepartsöverenskommelser på bostadsmarknaden där man försöker komma överens om hur man skapar en hyressättning som möjliggör nyproduktion", säger han. ”Min erfarenhet är att just när det gäller Stockholms innerstad så är det stora delar av hyresrätterna som inte fungerar så." Reinfeldt vill alltså ha marknadshyror i nyproduktionen.
Det finns redan en s k trepartsöverenskommelse om hyrorna i Stockholm och bruksvärdessystemet har ändrats. De kommunala bostadsbolagens hyror ska inte längre sätta ett tak för privata fastigheters hyror och de privata fastighetsägarna är en fullvärdig part vid förhandlingarna. Det har alla parter varit överens om. Det är parterna, och inte staten, som ska ha ansvaret för att skapa en bättre hyressättning. I systemet ligger alltså att läget ska spela en större roll än hittills. Förslagen innebär den mest omfattande förändringen av hyressättningen på 40 år. Men det finns naturligtvis fortfarande krafter som helt vill avskaffa bruksvärdessystemet. Till dem hör tydligen inte Reinfeldt om man ska tro på vad han säger. I varje fall om det skulle innebära chockartade höjningar. Jag drar slutsatsen att han hoppas på att trepartsöverenskommelser utan chockartade höjningar ändå kommer att leda till marknadshyror på lite sikt, även i beståndet. Det vore väl bra om statsministern kunde säga klart ut vad han egentligen menar.

Relaterade inlägg
Rädda hyresrätten och prata med varandra
Hyresrätter i innerstaden
Reinfeldt helt obegriplig om hyresrätter

3 kommentarer:

  1. Exakt - marknadshyror måste införas så småningom.

    Nya fastigheter byggs och blir köpta medan det håller på. Barn som bor hemma hos föräldrar. Det råder en bostadsbrist i landet.

    Orsaken: REGLERINGAR av hyresmarknaden. Bostadsmarknaden är så heterogen - varje fastighet även inom samma flervåningshus kan skilja sig så mycket vilket gör standardiserad prissättning omöjlig. Dessutom kan man inte hyra ut bostadsrätt i andra hand vilket hade gett incitament till investerare.

    För en utomordentlig analys av samspelet mellan hyres- och köpesmarknaden googla: "Roofs or Ceilings? The Current Housing Problem". En liknande situation som den svenska idag. Det verkar som om vi inte lärt oss nånting på 65 år eftersom artikeln är skriven av två Nobelpristagare i ekonomi 1946.

    Resultat av hyresregleringar från artikeln som motsvarar svenska förhållanden idag:

    Rental property is now rationed by various forms of chance and favoritism. First priority goes to the family that rented before the housing shortage and is willing to remain in the same dwelling.

    Second priority goes to two classes among recent arrivals: first, persons willing and able to evade or avoid rent ceilings, either by some legal device or by paying a cash supplement to the OPA ceiling rent; second, friends or relatives of landlords or other persons in charge of renting dwellings.

    Prospective tenants not in these favored classes scramble for any remaining places. Success goes to those who are lucky, have the smallest families, can spend the most time in hunting, are most ingenious in devising schemes to find out about possible vacancies, and are the most desirable tenants.

    Last priority is likely to go to the man who must work to support his family and whose wife must care for small children. He and his wife can spend little time looking for the needle in the haystack. And if he should find a place, it may well be refused him because a family with small children is a less desirable tenant than a childless family.

    SvaraRadera
  2. "Marknadshyror måste införas så småningom". Det är en slutsats som inte alla skulle hålla med om, till exempel innerstadens nuvarande hyresgäster, som skulle få punga ut med mer pengar varje månad om de vill bo kvar. Många, även Reinfeldts väljare, skulle tvingas flytta till en billigare lägenhet. Problemet med Reinfeldt är att han inte talar klartext, men han vet ju mycket väl, att det inte skulle tas emot lika positivt överallt i väljarkåren.

    SvaraRadera
  3. Frågan är alltså egentligen om regeringen vill föra en lång- eller kortsiktig politik. Gradvis övergång till högre hyror (marknadshyror) skulle skapa ett incitament och större expansion och vinstmöjligheter för byggbolagen och investerare i hyresfastigheter eftersom det är så dyrt att bygga idag. Tyvärr har regleringen skapat så stora skador nu att avskaffande av artificiellt låga hyror nu skulle leda till folkligt missnöje, särskilt för personer som har lägenheter. Man har väntat för länge helt enkelt. Vilka är konsekvenser av att ungdomar bor hemma och att flera personer måste dela samma yta - en ekonomisk inbromsning av tillväxten? För varje lägenhet/fastighet leder till ökad tillväxt/effektiv efterfrågan genom att varje hushåll måste möbleras etc.

    SvaraRadera