lördag 5 februari 2011

Kan Madeleine Sjöstedt visa upp statens hemliga plan?

Borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) har skrämt upp Stockholmarna med ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Under rubriken ”Statens behov av utrymme hotar Stockholms innerstad” hävdar hon att ”den levande stadsmiljön i City riskerar att förvandlas till ett öde kontorsområde som är stängt efter arbetstid.” Och hon fortsätter: ”Det har kommit till min kännedom att staten har som långsiktig plan att få bort samtliga kommersiella aktörer på Drottninggatan för att bereda plats för regeringskansliet.” Sen tar hon skräckexemplet Brasilia, huvudstaden i Brasilien där den statliga administrationen har fått en egen stad där ”kontorskomplexen avlöser varandra och en spöklik känsla infinner sig på kvällstid i det öde landskapet”. Så fortsätter hon i samma stil. Enligt Sjöstedt riskerar stora delar av Stockholms innerstad att förvandlas till öde kontorsområde som är stängt efter arbetstid. Statens fastighetsverks beslut att säga upp kontraktet med Dansmuseet på Gustav Adolfs torg är ett sådant tecken kan enligt Sjöstedt leda till att Gustav Adolfs Torg riskerar att gå från att ha varit en av Stockholms vackraste mötesplatser till en plats man enbart passerar på väg någon annanstans. Nu står vi enligt Sjöstedt inför ett vägskäl, där Stockholm antingen kan bli en sluten förvaltningsstad eller så bejakar vi att utveckla och öppna upp det offentliga rummet. Det vore naturligtvis förfärligt om Stockholms innerstad förvandlas till en öde kontorsstad eller ett nytt Brasilia. Men är det verkligen vad som håller på att ske? Ännu så länge har vi bara Madeleine Sjöstedts ord på detta. Håller verkligen Stockholms innerstad på att dö? Har vi inte sett en ökning av boendet i innerstaden och även i City under senare år, och en ökning av stadslivet som en följd av detta? Sedan mer än 20 år tillbaka har Stockholms innerstad ökat sin befolkning. Där bor idag över 300 000 människor.
Södra Klara.
Statens Fastighetsverk ger en helt annan bild av planerna för Södra Klara på sin hemsida. Fastighetsverket genomför successivt renoveringar av fastigheterna i regeringskvarteren. Det handlar inte om expansion utan bara de kvarter som redan disponeras av staten. Det finns inte heller planer på att förvandla butiker till kontor. Tvärtom övervägs nya butiker utmed Jakobsgatan. Dessutom övervägs bostäder vid Brunkebergstorg och ett nytt torg invid kv. Loen.
Loentorget.
Enligt fastighetschefen Charlotta Andersson undersöker man även om det går att utveckla sidogatorna med öppnare bottenvåningar och nya offentliga rum för att levandegöra stadsdelen. Uppsägningen av dansmuseet beror på en tillfällig omlokalisering av statsrådsberedningen i samband med ombyggnad av Rosenbad. Hon säger att Statens fastighetsverk arbetar aktivt för att inom kort kunna erbjuda Dansmuseet ett attraktivt alternativ. Hon säger också att SFV välkomnar stadens intentioner att öppna upp det offentliga rummet och skapa en attraktiv och levande stad. Även tidningen Stockholms City har tagit reda på att det sjka vara kommersiella lokaler mot drottninggatan även i framtiden.
SFV planerar butiker på Jakobsgatan.
Kunde inte Madeleine Sjöstedt ringt upp Fastighetsverket och frågat? Eller finns det verkligen en hemlig plan där Fastighetsverket förbereder avhysningen av samtliga kommersiella aktörer på Drottninggatan? Om Sjöstedt har tillgång till denna plan kan hon väl offentliggöra den. Om inte, kan någon läcka den till Wikileaks?

2 kommentarer:

  1. Intressant!
    Jag länkade från min blogg, inlägget "Kontor in, folkliv bort" och hit till dig. Hoppas det var ok.

    SvaraRadera