tisdag 1 februari 2011

Katri Linna sparkas. Tack för det!

Inte en dag för tidigt. Ibland fattar regeringen bra beslut. Enligt SvD säger integrationsminister Erik Ullenhag att det beror det på ”den sammantagna bilden”. Och att det tagit för lång tid att avgöra myndighetens ärenden. Den som drabbas av diskriminering måste ju kunna få upprättelse inom rimlig tid, säger Ullenhag enligt Expressen. Dagens Nyheter konstaterar att det uppmärksammade och hårt kritiserade DO-beslutet om en kvinnas rätt att bära niqab i skolan dröjde nästan två år.
Jag har tidigare skrivit om DO Katri Linna i samband med frågan om det är OK att bära niqab eller burka när man utbildar sig till barnskötare i detta inlägg och i detta.. Katri Linna ansåg att det är diskriminering att vägra någon utbildning på denna grund. Det anser inte jag.
F d DO Katri Linna
Katri Linna ansåg det vara religiös diskriminering att förbjuda niqab i skolan. Det var ett beklagligt ställningstagande, och det var också beklagligt att det inte blev en rättslig prövning i domstol. Jag har varit positiv till de ställningstaganden mot burka och niqab som man har gjort i Stockholms skolor, och ser gärna att riksdagen utfärdar centrala riktlinjer för detta. Kanske behöver diskrimineringslagen skrivas om. Men Katri Linna hade en annan agenda än enbart diskrimineringslagen som grund för sitt ställningstagande. DO:s ställningstagande är bara att beklaga. Det kan få långtgående konsekvenser och öppna vägen för religiös fundamentalism. Integrationsminister Erik Ullenhag och Folkpartiet som vill se över regelverket har sagt att  vi ska ha ett regelverk i Sverige som gör att en rektor eller lärare ska kunna säga nej till heltäckande klädsel. Skälet är att i en utbildningssituation är det viktigt att människor ska kunna se varandra i ansiktet.
Till saken hör att hon dessutom är en dålig chef på DO, där hon trakasserade anställda. År 2009 utsågs Katri Linna till Sveriges sämsta chef av tidningen Chef.
Det var hög tid att regeringen avskedade Katri Linna. Problemet är bara att hon nu ska utreda övergreppen på romer. Det är tråkigt för romerna. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) borde ha hittat en bättre utredare för denna angelägna uppgift.
En som har haft mycket att säga om Katri Linna genom åren är Merith Wager på sin blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar