lördag 19 februari 2011

Genom sameland på 83 dagar

De svenska vargarna kan notera två goda nyheter och en dålig. Den ena goda nyheten är att när årets licensjakt på varg avslutades i tisdags hade bara 19 av de 20 tillåtna vargarna skjutits. En varg i Västmanlands län hade mot alla odds överlevt årets vargjakt. ”Det är ju inte roligt”, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet i Västmanland, till TT. ”Vi hade väldigt gärna velat ta den.” Vädret framhålls som en förklaring till att ingen varg sköts i länet. Pierre Ahlgren, rovdjursinventerings- och förvaltningsansvarig på länsstyrelsen, säger till Västmanlands Nyheter att det inte heller blev full uppslutning från jägarhåll. Första helgen var vädret gynnsamt, men sedan kom det töväder. Djup snö och oplogade vägar har försvårat jaktmöjligheterna.
Den andra goda nyheten är att en varg som vandrat in från Finland-Ryssland har registrerats i Bräcke. Vargen upptäcktes första gången den 16 november 2010 vid Stora Sjöfallet i Norrbotten. Då var den i sameland, vilket är minerad mark för vargar. Då togs DNA-prov som analyserats vid DNA-labbet vid Grimsö viltforskningsstation. Det visade sig vara en varg som vandrat in från Finland–Ryssland. Den 7 februari i år upptäcktes spillning i östra delarna av Jämtlands län, öster om Bräcke, och i sydvästra Västernorrlands län. Det visade sig att det var samma varg som tidigare fanns i Norrbotten. Mot alla odds hade den lyckats ta sig 600 km igenom sameland på 83 dagar utan att skjutas. Det är bara drygt 7 km per dag, så det är inte sträckan i sig som är imponerande. Enligt radions Naturmorgon idag, lördag, har vargen varit så listig att den har undvikit att ta renar eller tamboskap på vägen. Vargen spårades bara någon mil från det svenska vargområdet. Om den fortsätter ännu längre söderut kan den bli ett värdefullt tillskott för att förstärka den inavlade svenska vargstammen, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Det finns nu möjligheter att den skandinaviska vargstammen får genetiskt tillskott från den finsk-ryska populationen som gör att den kan bli mer genetiskt livskraftig. Vargarna är att gratulera.
Den dåliga nyheten är att en varg dödats illegalt mellan Bollnäs och Ockelbo. Den kördes över med snöskoter och slogs ihjäl med ett trubbigt föremål. Statens veterinärmedicinska anstalt har konstaterat att skadorna var mycket omfattande: vargen hade flera revbensbrott, ett benbrott och flera skallskador. Händelsen rubriceras som grovt jaktbrott. Nu jagar polisen de skyldiga bakom den brutala jakten.

1 kommentar:

  1. Hoppas verkligen dessa psykopater åker dit och samtidigt att invandraren får stanna kvar. Men den får se upp så inte Tobias Billström får ett ryck och försöker deportera den till Irak.

    SvaraRadera