måndag 14 februari 2011

Reinfeldt helt obegriplig om hyresrätter

”Alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte fungerar där”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt enligt DN. Enligt Reinfeldt ökar segregationen i Stockholm, bland annat för att det finns hyresrätter i city.
Det är faktiskt helt obegripligt vad Reinfeldt egentligen menar. Segregationen har ökat bland annat därför att ett stort antal hyresrätter har övergått till bostadsrätter. Hyresgästerna som har sålt har valt eller tvingats välja en annan bostadsform. In har i stället flyttat hushåll med högre inkomst, eftersom lägenheterna har ett högt marknadsvärde. Därför har segregationen ökat. Det behöver inte vara dåligt för hyresgästerna som har gjort sig en hacka på affären. För tjugo år sedan var skillnaden i genomsnittlig inkomst 5 procent mellan innerstad och ytterstad. I dag är den 29 procent. Om färre hyreslägenheter hade omvandlats hade helt säkert fler hushåll med låga inkomster funnits kvar i innerstaden. Segregationen hade varit mindre. Det statsministern säger är helt enkelt inte sant. Frågan är varför han säger detta.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte på statistiken och pratar i stället om arbetslöshet i ytterområden. Han försöker slå blå dunster i ögonen på folk. 
Han talar om hyresmarknaden som en svart marknad. ”De använder kontraktet i en bytesaffär med en villa eller en bostadsrätt. Då blir det ingen rörlighet, inga nya får en chans.” Bytesrätten är faktiskt helt i enlighet med lag och byte till villa eller bostadsrätt ger också rörlighet. Vill han avskaffa bytesrätten? Det som minskat rörligheten är att Reinfeldts regering har minskat incitamenten för rörlighet på bostadsmarknaden genom att sänka skatten på dyra villor. Nu råkar det faktiskt finnas tusentals hyreslägenheter kvar i innerstaden och den nuvarande majoriteten i Stockholm tycker inte att fler ombildningar ska ske där. Men tydligen vill Reinfelt annat, vilket i så fall kommer att driva på segregeringen ännu längre.  Men många vill inte köpa. Vill han tvinga bort dem, och hur ska det i så fall gå till? Intervjun är faktiskt helt obegriplig.

Uppdatering 1 den 15 februari
I dagens DN säger regeringens Reinfeldts egen bostadsminister Stefan Attefall att hyresrätten behövs och har sin plats. Och enligt Attefall arbetar regeringen (utom statsministern då?) för att stärka hyresrättens ställning.
Uppdatering 2 den 15 februari
Regeringskanslite har nu lagt ut ett tillrättalägande på sin hemsida. Rubriken är "Reinfeldt: Hyresrätter bra idé i city." Det är uppenbart att rubriken inte täcker innehållet i de intervjuer som DN har gjort. För att möjliggöra för människor att själva bilda sig en uppfattning om vad som sades vid de två intervjutillfällena ligger nu ljudfilerna i högerkanten. Döm själva vad som har sagts. Jag blir inte mycket klokare.

2 kommentarer:

 1. Tack Göran! Mycket bra skrivet! Reinfeldts påståenden i denna, och andra frågor, stärker misstanken att han har en dold politisk agenda. I regeringsförklaringen lovade han att stärka hyresrätten. Nu plötsligt dömer han ut den som "idé" i en stor del av Stockholms kommun. Marknadshyror har redan börjat introduceras, med små steg. En extra procent i år (ovanpå ordinarie hyreshöjning) i straffavgift, för oss som råkar bo på "fel" sida om Skanstullsbron.
  Bästa hyres-hälsningar,
  Janne i Eriksdal

  SvaraRadera
 2. Reinfeldt tycks anse sig felciterad i intervjun:http://www.regeringen.se/sb/d/14140/a/161090

  Vet inte om det gör ngn skillnad i analysen.
  Tack för en intressant blog
  Isak

  SvaraRadera